Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак ендометрію: як вчасно розпізнати симптоми злоякісного ураження матки?

Рак ендометрію: як вчасно розпізнати симптоми злоякісного ураження матки?Рак матки вражає тканину органу. Найбільш поширеними симптомами онкології є вагінальна кровотеча або кров’янисті виділення, особливо після менопаузи. Внаслідок виниклих скарг рак ендометрію часто виявляють на ранній стадії.

Рак ендометрію – це патологічний стан, що характеризується розвитком злоякісного процесу у внутрішній оболонці матки.
 
Відзначимо, що більшість випадків раку ендометрію являють аденокарциноми, тобто ракові захворювання, які розвиваються із залозистої тканини.
В залежності від поширення раку розрізняють локалізований рак ендометрію, який не поширився за межі матки та регіональний — рак поширився на прилеглі території. При поширенні на більш віддалені частини тіла діагностують віддалений рак.

Які причини раку ендометрію?

Достеменно причина даного захворювання не встановлена. Однак спеціалісти відзначають зв'язок розвитку раку зі зміною рівня естрогену та прогестерону. Адже їх коливання впливає на стан ендометрію. Відповідно при певних генетичних змінах, клітини ендометрію стають раковими, швидко ростуть та формують пухлину.
До факторів ризику, які можуть спровокувати онкологію можна віднести:
  • віковий фактор (ризики зростають з віком, переважно в осіб вікової категорії 45-75 років);
  • спадковий фактор;
  • ожиріння;
  • зміна рівня статевих гормонів, а саме балансу цих гормонів в бік збільшення рівня естрогену;
  • ранній початок менструацій, відсутність вагітностей в анамнезі;
  • наявність синдрому полікістозних яєчників;
  • гіперплазія (потовщення) ендометрію, яка при відсутності лікування переростає у рак ендометрію;
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, оральних контрацептивів).

Основні симптоми

  1. Нетипова вагінальна кровотеча, що виникає між менструаціями або після настання менопаузи.
  2. Порушення менструального циклу.
  3. Біль під час статевого акту.
  4. Больові відчуття внизу живота.
  5. Зниження маси тіла.
Відмітимо, що вищезазначені симптоми не обов’язково є ознакою серйозного захворювання, але вони потребують перевірки.

Діагностика та тактика лікування

Лікар діагностуватиме захворювання на основі симптомів, що турбують жінку, гінекологічного огляду та ряду діагностичних тестів. Наприклад, УЗД та рентгенографія, які дають можливість візуалізувати новоутворення, біопсія ендометрію, гістероскопія.
 
Тактика лікування залежатиме від підтипу та стадії раку, а також від загального стану здоров’я пацієнта. Кожен варіант лікування має як свої переваги, так і ризики. Тому лікар допоможе знайти індивідуальний підхід.

У більшості випадків рак ендометрію лікують за допомогою хірургічного втручання, а саме гістеректомії. Під час даної операції лікар видаляє матку, з можливим додатковим вилученням яєчників та фаллопієвих труб, сусідніх лімфатичних вузлів.

Масштаб оперативного втручання залежатиме від ступеня поширення раку на інші ділянки тіла. Не є виключенням, що пацієнтці можуть знадобитися додаткові операції.

Додатковим етапом лікування при онкології є променева терапія. Інколи вона може знадобитися перед операцією з метою зменшення пухлини для її полегшеного видалення.
Хімієтерапія передбачає використання ліків для знищення ракових клітин. А от таргетна терапія попри своє новітнє застосування полягає в лікуванні препаратами, спрямованими на певні зміни в ракових клітинах. 
При гормональній терапії використовуються препарати для зниження рівня гормонів  в організмі. Це своєю чергою дає можливість уповільнити ріст ракових клітин ендометрію. Даний тип терапії часто поєднується з хімієтерапією.

Слідкуйте за вашим самопочуттям та звертайте увагу на виниклі симптоми, проходьте профілактичні огляди у гінеколога, дотримуйтеся здорового способу життя. Адже рання діагностика дає можливість покращити шанси на успішне лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм