Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Перитонеальний рак: основні прояви ураження очеревини

Перитонеальний рак: основні прояви ураження очеревиниОчеревина виконує захисну функцію покриваючи органи черевної порожнини (кишківник, сечовий міхур, пряма кишка, матка) та продукуючи мастильну рідину, що дає можливість органам легко рухатися в черевній порожнині. 

Попри можливий розвиток рак очеревини є досить рідкісним станом. Він супроводжується ураженням тонкого шару епітеліальних клітин, які вистилають внутрішню стінку черевної порожнини, більш відомої нам як очеревина.
Небезпека патології полягає саме в тому, що на ранній стадіях рак залишається непоміченим, а тому діагностування відбувається на пізній стадії.
 
Відмітимо, що рак очеревини протікає і виглядає як рак яєчників. Це в основному тому, що поверхня яєчників, як і очеревина, складається з епітеліальних клітин. Таким чином, обидві патології викликають подібні симптоми та можуть мати схоже лікування. При цьому рак очеревини може виникнути навіть якщо яєчники були видалені попередньо за певних причин.

Залежно від місця початку онкології розрізняють первинний та вторинний тип перитонеального раку.  Так первинний рак починається та розвивається з очеревини. За статистикою ураження зазнають більше жінки, оскільки він знову ж таки тісно пов’язаний з раком яєчників.
 
Вторинний перитонеальний рак зазвичай починається в іншому органі черевної порожнини, а потім метастазує на очеревину. До прикладу він може початися в яєчниках, маткових трубах, сечовому міхурі, тонкій кишці. Ураження можуть зазнавати як чоловіки, так і жінки.

Характерні ознаки

Клінічна картина раку очеревини залежатиме від типу та стадії раку. Як зазначалося вище на ранніх стадіях симптоми можуть бути відсутні. 

При їх появі можливе виникнення:
  • відсутність апетиту та зниження маси тіла;
  • больові відчуття у животі;
  • збільшення живота;
  • нудота та блювання;
  • відчуття тиску в животі або тазу;
  • розлад травлення;
  • швидке насичення їдою;
  • швидка стомлюваність.
При прогресуванні захворювання в черевній порожнині може накопичуватися рідина -  асцит. Це додатково викликати задишку та слабкість, нудоту та блювання, больові відчуття в животі.
 
Тяжкий перебіг раку може призвести вже до неможливості їсти та пити.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною раку очеревини. Спеціалісти відмічають, що на появу первинної форми патології може впливати ряд факторів, серед яких спадковість, вік (ризики зростають у старшому віці), проходження гормональної терапії (насамперед у період після настання менопаузи), ожиріння.

Діагностика та тактика лікування

Діагностика раку є досить складною враховуючи нечіткість симптомів. Тому часто захворювання виявляють лише при проведенні оперативного втручання з видалення вже наявної пухлини в іншій ділянці черевної порожнини.

Безпосередньо для діагностики раку очеревини лікар може призначити візуалізаційні тести у вигляді КТ, МРТ, УЗД, а також лабораторні дослідження крові. Можливе взяття біопсії при проведенні лапароскопічної операції.

Лікування раку очеревини є індивідуальне та залежатиме від розташування та розміру пухлини, загального стану здоров’я пацієнта.
Першим кроком у більшості випадків є оперативне втручання з видаленням якомога більше уражених ділянок.
Хімієтерапія призначається перед операцією, щоб зменшити пухлину та після операції, з метою знищення будь-яких залишкових ракових клітин.
У деяких випадках можливе застосування препарату таргетної терапії.  Паліативна допомога є підтримуючою та полегшує перебіг симптомів раку на запущених стадіях.

Попри те, що симптоми захворювання важко визначити, будь-які загальні скарги потребують уваги та звернення до лікаря. Рання діагностика призводить до кращого результату.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм