Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Птеригіум: основні причини розростання рогівки

Птеригіум: основні причини розростання рогівкиНаші очі є делікатним органом, які внаслідок впливу ряду факторів можуть зазнавати ураження. Наразі розберемо які наслідки можуть виникнути при надмірному впливі сонячного світла.

Птерігіум — це патологічний стан, що супроводжується розростанням кон’юнктиви або слизової оболонки над рогівкою. Під описання птеригіума підходить наступна характеристика: м’ясистий виріст у вигляді клинка, що наповнений кровоносними судинами. Він бере початок у кон’юнктиві та поширюється на рогівку. При цьому ураження може досягати вигляд непрозорого виросту. 
 
Дане утворення має доброякісний характер.
Попри те, що порушення не викликає серйозних проблем, за показаннями можливе оперативне втручання.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною даного захворювання. Спеціалісти відзначають стосовно можливого впливу УФ світла у його надмірній кількості. Тобто ризикам піддаються особи, які проводять тривалий час на відкритому повітрі або проживають у теплому кліматі. Відмітимо, що цей стан іноді називають «очими серфера», оскільки він часто зустрічається серед серферів.
 
Також спровокувати захворювання може вплив вітру, диму, піску чи пилка, а також ускладнення синдрому сухого ока.

Характерні ознаки

Клінічна картина птерігіума у кожному випадку є індивідуальною. Не є виключенням коли симптоми майже непомітні або взагалі відсутні. Розростання можуть виникати в одному або обох очах і зазвичай локалізуються у внутрішньому куточку ока та поширюються до зіниці.

До загальних скарг при появі проявів захворювання можна віднести наступні стани:
  • гіперемія очей;
  • свербіж;
  • сльозотеча;
  • розмитість зору.
Симптоматика захворювання погіршуватиметься при розростанні птеригіума, коли відбувається покриття рогівки. Так зір погіршується, виникає відчуття стороннього тіла в оці.
 
При тяжкому перебігу, що виникає досить рідко на оці формуються рубці, що небезпечно втратою зору. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізичного огляду з застосуванням щілинної лампи. Додатково за необхідності лікар може провести перевірку гостроти зору, дослідження кривизни рогівки (топографія). Також з метою відстеження росту птеригіума лікар фіксуватиме (фотографуватиме) розростання.
 
Тактика лікування залежатиме від перебігу захворювання. При легкому перебігу можливо обмежитися протизапальною терапією з застосуванням спеціальних (кортикостероїдних) крапель або мазей. Періодичні візити до лікаря забезпечать моніторинг порушення. 
 
Відсутність результату від консервативної терапії та зниження зору у пацієнта потребує оперативного втручання з видалення ураження. При цьому рецидив птеригіума все ж зберігається. 
Враховуючи провокуючі фактори захворювання знизити його ризики можливо захищаючи очі від сонця одягаючи сонцезахисні окуляри та капелюх від захисту проти вітру та пилу. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм