Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сонячна ретинопатія: які наслідки має вплив сонця на зір?

Сонячна ретинопатія: які наслідки має вплив сонця на зір?Чому ми повинні захищати очі сонячними окулярами? Все тому, що дивлячись на сонце упродовж тривалого часу можливе пошкодження сітківки та появи всіх можливих наслідків цього. Зауважимо, що ураження сітківки може викликати не тільки сонце, а і будь-яке яскраве світло.

Сонячна ретинопатія — це патологічний стан, що супроводжується пошкодженням сітківки внаслідок прямої дії сонця чи іншого яскравого світла.
Цікаво знати, що сонячна ретинопатія була визнана як хвороба ще з часів Стародавньої Греції, коли люди дивилися на сонячні затемнення без жодного захисту для очей.

Характерні ознаки

  1. Головний біль.
  2. Сльозотеча.
  3. Підвищена чутливість до світла.
  4. Больові відчуття в очах.
  5. Туман перед очима та поява сліпих плям.
  6. Предмети здаються меншими, ніж вони є (мікроскопія).
Людина не відчуває біль під час пошкодження сітківки ультрафіолетових променів. Однак симптоми сонячної ретинопатії у вигляді больових відчуттів та дискомфорту виникатимуть після опромінення. Від початку перших симптомів захворювання може пройти декілька годин або днів. Відмітимо, що сонячна ретинопатія виникає в основному через фотоокислювальний шлях, а не через пряме термічне ушкодження.
 
Критичним варіантом сонячної ретинопатії є сліпота, що може виникнути при частому та прямому впливі сонця.

Основні причини

Сонячна ретинопатія може виникнути у будь-кого, хто дивиться на дуже яскраве світло. Так коли людина дивиться прямо на сонце, УФ-промені пошкоджують тканини ока, що призводить до сонячної ретинопатії. Однією з видів діяльності, яка викликає сонячну ретинопатію, є спостереження за сонцем під час затемнення. Сонячна ретинопатія також спричинена переглядом яскравого світла зварювальних пальників або лазерних указок.
 
До групи ризику можна віднести саме дітей, осіб з психічними розладами. Ну і звісно захворювання може стосуватися осіб які мають характерну роботу, однак не використовують у ній захисні окуляри.

Діагностика та тактика лікування

Візуально неможливо визначити наявність сонячної ретинопатії. Тому встановлення діагнозу відбуватиметься на основі візуалізаційного діагностичного тесту у вигляді оптичної когерентної томографії або фотографії очного дна.
 
Щодо тактики лікування, то сонячна ретинопатія в більшості випадків виліковується. До прикладу при легкому перебігу захворювання симптоми та порушення зору можуть зникати самостійно, а зір покращуватиметься з кожним днем. Тоді як більш складні випадки можуть призвести до незворотного пошкодження зору.
 
Найкращі способи профілактики сонячної ретинопатії включають використання сонцезахисних окулярів, уникання прямого спостереження за сонцем (навіть в окулярах), уникання впливу лазерної указки безпосередньо на очі.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм