Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи плаваючих мушок перед очима

Основні причини появи плаваючих мушок перед очимаБільша частина населення скаржиться на появу перед очима плям, ліній, «мушок» чи ниток. Якщо це явище трапляється часто варто не зволікати та бігти до лікаря. Чому? З’ясуємо далі.

Хоча вони виглядають як об’єкти перед вашими очима, насправді вони знаходяться у вашому оці.
 
Такі поплавці знаходяться в рідині ока, а саме в полі зору та рухатимуться разом з ним. При спробі продивитися прямо на них, вони вилітають з поля зору.
Часто такі зміни виникають коли людина дивиться на яскраву рівну поверхню, наприклад небо, світловідбиваючий об’єкт або чистий папір. При цьому вони можуть бути присутніми як лише в одному оці, так і в обох.

Основні причини

Механізм розвитку порушення зору полягає у змінах склоподібного тіла (желеподібна речовина всередині очного яблука), через яке проходить світло від передньої частини ока до задньої. 
Найпоширенішою причиною є вікові зміни очей - синерезис склоподібного тіла. Адже саме з віком товсте склоподібне тіло починає розріджуватися, а мікроскопічні волокна всередині нього злипаються і спричиняють порушення зору. 
 
Також до можливих причин зміни бачення можна віднести:
  • травма ока;
  • короткозорість;
  • запальний процес;
  • діабетична ретинопатія, внаслідок чого уражаються кровоносні судини, які поширюються на сітківку;
  • мігрень; 
  • новоутворення всередині ока.

Характерні ознаки

Окрім поширених та вищезазначених змін з якими може стикнутися людина на тлі даного стану, важливо негайно звернутися до лікаря за наступних умов:
  • поява спалахів світла;
  • втрата бічного зору;
  • виниклі плями чи «мушки» збільшуються у розмірах, кольорі та стають більш інтенсивними;
  • больові відчуття;
  • втрата зору.
Чому потрібні негайні дії? Тому що дані симптоми наряду з появою плям перед очима можуть свідчити про загрозливі для зору стани, до прикладу відшарування склоподібного тіла, крововилив та навіть розрив сітківки.

Тактика

Більшість випадків появи «мушок» перед очима не потребують жодного лікування. Оскільки плаваючі об’єкти перед очима зникають самі по собі або іноді ваш мозок навчиться їх ігнорувати. Виключенням є ситуації коли це впливає на якість життя та може свідчити про більш серйозну проблему в організмі.
 
Саме тому лікар офтальмолог може порекомендувати лікування у вигляді лазерного видалення коли плями «розбиваються» та стають менш помітними або хірургічного втручання. Оперативне втручання є більш радикальним методом, оскільки полягає у видаленні склоподібного тіла – вітректомія.
 
Враховуючи, що більшість випадків даних зорових змін виникають з віком, запобігти на 100% їм не можливо, але обов’язково варто переконатися, що виниклий стан не є ознакою більш загрозливого для організму порушення. 
І не забувайте про захист очей та створення умов для їх відпочинку, щорічно проходьте профілактичні огляди у лікаря офтальмолога. Відвідати клініку з метою обстеження очей можливо скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм