Перевозка больных

Седанов

Вестибулярний неврит: основні причини запаморочення

Вестибулярний неврит: основні причини запамороченняВестибулярний неврит - це порушення, що супроводжується ураженням вестибулярного нерва з наступною появою запаморочення.

В основі розвитку даного стану покладено запалення вестибулярного нерва. Це той самий нерв у вусі, який надсилає інформацію про баланс у мозок. Відповідно при його запаленні злагоджений механізм порушується, що змушує людину відчувати себе дезорієнтовано.
 
Згодом самопочуття може покращуватися, але симптоми зберігатимуться упродовж певного часу. До приладу періодичні епізоди запаморочення та вертиго можуть турбувати до кількох місяців.
 
Люди із запамороченням мають проблеми з рівновагою, але зазвичай можуть ходити. Відмітимо, що вестибулярний неврит може виникнути у людей будь-якого віку, але рідше у дітей.

Характерні ознаки 

Симптоми вестибулярного невриту зазвичай має швидкий перебіг з  найбільшою інтенсивністю саме на початковому етапі патологічного процесу. Типовий випадок – симптоми неприємні протягом 2-3 тижнів, а потім поступово вщухають протягом кількох днів. Може спостерігатися деяка нестабільність протягом 2-3 місяців до повного зникнення симптомів.

До характерних ознак порушення можна віднести наступні стани:
  1. Раптове запаморочення. Запаморочення - це відчуття, що ви або ваше оточення рухаєтеся.
  2. Ністагм, стан, коли ви не можете контролювати рухи очей.
  3. Порушення балансу та проблеми з концентрацією.
  4. Нудота й блювання.
Хронічна фаза вестибулярного невриту може тривати від кількох тижнів до кількох місяців і супроводжуватиметься запамороченням, в тому числі й при рухах голови, відчуттям повноти у вухах, тривожністю.
 
Майте на увазі, що симптоми вестибулярного невриту відрізняються від людини до людини. На це впливатиме ряд факторів, від причини порушення, анамнезу пацієнта до локалізації патологічного процесу.

Що впливає на появу вестибулярного невриту?

У більшості випадків вестибулярний неврит викликається вірусною інфекцією внутрішнього вуха або іншої частини тіла. До поширених вірусних інфекцій, які можуть викликати вестибулярний неврит можна віднести кір, паротит, краснуху, мононуклеоз та вірянку.
 
Більш рідкісними є випадки вестибулярного невриту спричиненого бактеріальними інфекціями.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує ретельного збору анамнезу аби виключити більш серйозні причини запаморочення, насамперед такі як інсульт або неврологічне захворювання. 
З цією метою можливе проведення МРТ, неврологічного огляду, дослідження слуху.
 
Тактика лікування буде направлена на усунення основної інфекції. Тобто це можуть бути як антибактеріальні препарати, якщо проблема криється в бактеріях, так і противірусні у випадку вірусної інфекції.

Специфічного лікування при даному порушенні не має. Однак ряд медичних дій допоможе зменшити виниклі симптоми. Наприклад можливе призначення препаратів для усунення нудоти, запалення та запаморочення.

Якщо блювання посилюється та існують ризики зневоднення, медична допомога потребуватиме проходження лікування в умовах стаціонару з  наступним внутрішньовенним вливанням рідини.

Випадки вестибулярного невриту, що тривають понад три тижні потребуватимуть вестибулярно-реабілітаційної терапії. Це передбачає виконання легких рухів аби допомогти мозку пристосуватися до змін балансу.
 
Відмітимо, що попри погіршення самопочуття під час фізичних навантажень важливо поступово в період одужання рухатися. Так тіло швидше відновить відчуття рівноваги.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм