Перевозка больных

Седанов

Нарколепсія: основні причини підвищеної сонливості вдень

Нарколепсія: основні причини підвищеної сонливості вденьСильна непереборна сонливість упродовж дня. Сьогодні в умовах війни та постійних повітряних тривог цей сан знайомий кожному українцю. Однак досить часто підвищена сонливість вдень може бути проявом серйозного неврологічного порушення - нарколепсії. Про її перебіг з'ясуємо далі.

Нарколепсія - це патологічний стан хронічного характеру, що супроводжується ураженням нервової системи.
 
Основним наслідком нарколепсії є розлад сну з наступним впливом на якісь життя пацієнта. Тобто якщо в нормі ми входимо в ранні стадії сну, потім у більш глибокі й, нарешті у фазу швидкого сну, то люди з нарколепсією переходять у фазу швидкого сну майже одразу під час циклу сну, а іноді й під час неспання.
 
Початок порушення зазвичай припадає на підлітковий вік. При цьому досить часто ознаки порушення не розпізнаються одразу.
 
В залежності від клінічної картини розрізняють нарколепсію першого типу, тобто коли у пацієнта додатково виникає раптова та тимчасова втрата м’язового контролю, відома як каталепсія. Другий тип захворювання навпаки супроводжується відсутністю каталепсії.
 
Попри те, що нарколепсія не становить загрозу життю, самі ж напади можуть привести до нещасних випадків.

Основні симптоми

Одразу відмітимо, що прояви нарколепсії можуть бути різними в залежності від випадку.

До загальних ознак з якими може стикнулися пацієнт можна віднести:
  1. Надмірна денна сонливість.
  2. Каталепсія, що проявляється раптово тимчасово втратою м'язового тонусу. Тобто це може бути як опущення повік, так і повна неспроможність рухатися. Відмітимо, що даний симптом може виникати як декілька разів на день, так і один раз на рік.
  3. Порушення стадії швидкого сну.
  4. Сонний параліч. Нагадаємо, що даний стан проявляється нездатністю рухатися або говорити під час засинання, сну або пробудження.
  5. Галюцинації при засипанні.
  6. Труднощі при засинанні попри надмірну денну сонливість.
Також характерним симптомом нарколепсії є те, що заснувши під час простої діяльності, таких як вживання їди або водіння, людина з нарколепсією може продовжувати виконувати ці дії ще протягом кількох секунд або хвилин.

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

Достеменно невідомо, що саме впливає на розвиток нарколепсії. Однак спеціалісти враховуючи клінічну картину захворювання пов'язують даний стан зі зниженням кількості білка мозку - гіпокретину, що бере участь у регулюванні циклів сну.
 
Своєю чергою вплинути на рівень гіпокретину переважно може саме спадковість.

Додатковими тригерами являються інфекційні процеси, стрес, черепно-мозкова травма й пухлини головного мозку.

Враховуючи прояви захворювання відбувається вплив на якісь життя людини. Вони мають підвищені ризики розвитку депресії та тривоги, а також внаслідок надмірної сонливості страждає їх соціальне життя.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення фізикального огляду з  врахуванням анамнезу пацієнта.
 
Враховуючи, що виниклі симптоми можуть вказувати на розлади сну, додатково лікарем проводиться ряд діагностичних тестів:
  1. Полісомнографія.
  2. Спинномозкова пункція.
Специфічного лікування проти нарколепсії не існує враховуючи його хронічний характер. Однак терапія буде направлена на боротьбу з симптомами.
Так медикаментозна терапія включатиме призначення трициклічних антидепресантів, натрію оксибат й ін.
 
На додаток до ліків, є деякі зміни способу життя, які можуть допомогти полегшити перебіг захворювання. До прикладу відмовитися від алкоголю та куріння, дотримуватися графіка сну, займатися спором.
 
Також варто не боятися сповісти про свій стан оточуючим аби уникнути непорозумінь.
Важливо розуміти, що дотримуючись рекомендацій лікаря можливо успішно контролювати захворювання та жити повноцінним життям.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм