Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Грип вже на порозі: чи треба вакцинуватися?

Грип вже на порозі: чи треба вакцинуватися?Щороку грип приходить в Україну, і цей сезон не є виключенням. За прогнозами до нас скоро прийде новий штам грипу – Н3N2, який ще називається Гонконг (названий за місцем першого спалаху у 2014 році). Крім того, варто очікувати на прихід грипу H1N1 Каліфорнія та В Брісбен. Саме від цих штамів грипу і розроблено цьогорічну вакцину. Тож чи треба щеплюватися? Якщо так, коли і яким чином краще це зробити?

Грип та вакцинація від цієї хвороби: корисна інформація

Прогнозується, що цього року грип прийде до України в жовтні-листопаді з настанням холодів, захворюваність на нього можлива до травня 2018 року включно. Особливість цього року у новому для України штамі – Н3N2 Гонконг. В українців поки до нього немає імунітету, тому він особливо небезпечний для нас. Експерти стверджують, що найбільше Гонконг уражує дітей та осіб похилого віку, тож їм варто щепитися в першу чергу. Даний штам грипу часто призводить до таких ускладнень, як пневмонія, бронхіт, проблеми з роботою серця.

Найкраще захищає від грипу вакцинація. Цього року до складу вакцин, які мають бути доступними на території України, будуть включені 3 названі вище штами. Щодо імунізації від грипу часто виникає багато питань, ми спробували дати відповіді на найбільш актуальні з них.

Коли краще за все робити щеплення? Оптимально вакцинуватися від грипу ще до початку епідеміологічного сезону, тобто у жовтні. Це обумовлено тим, що антитіла у повній мірі формуються лише через 2-3 тижні після щеплення. Однак нині в Україну ще завезено дуже мало вакцин від грипу, тож щепитися можуть одиниці. Лікарі стверджують, що є сенс робити щеплення впродовж усього епідеміологічного сезону, тобто з жовтня по травень, адже доступ до вакцин є не завжди, а імунітет формується на 6-12 місяців. Доцільно щеплюватися і після того, як ви у цьому сезоні вже перехворіли на грип, адже ви цілком реально можете повторно захворіти, але вже на інший штам вірусу.

Чому вакцина захищає саме від цих штамів грипу, а не від інших? Щороку Всесвітня організація охорони здоров’я досліджує, які типи грипу будуть поширені у певному регіоні саме цього епідеміологічного сезону. На основі цих досліджень розробляються рекомендації та виготовляються вакцини, що дозволяє говорити про актуальний та ефективний захист. Саме тому щеплюватися від грипу треба щороку, адже актуальні для регіону штами змінюються кожного епідсезону.

Чи можна захворіти на грип через вакцинацію? Лікарі стверджують, що це неможливо. До складу вакцин входять ослаблені (інактивовані) штами грипу, які є безпечними для людини та формують в її організмі імунну відповідь, тобто виробляють антитіла проти грипу. Вакцинація не дає стовідсоткової гарантії, що людина не захворіє на даний вірус, проте гарантує, що хвороба протікатиме в легкій формі та без ускладнень. Якщо ж людина захворіла одразу після вакцинації, це означає, що вона вже була хвора на момент щеплення, а симптоми проявилися через день-два, як буває часто при ГРВІ та грипі.

Кому треба щеплюватися від грипу в першу чергу? Рекомендується вакцинуватися від грипу всім, але існують люди, що відносяться до групи ризику, і їм необхідно робити щеплення в першу чергу. Це медичні працівники, вагітні жінки, діти, люди похилого віку, хворі на хронічні недуги. У цих категорій осіб висока ймовірність зустрітися з грипом та отримати від нього небезпечні ускладнення.

Чи існують протипоказання до вакцинації від грипу? Протипоказання – це алергія на курячий жовток, тому що вакцина культивується всередині курячих яєць. Крім того, щеплення краще не робити в період загострення хронічних хвороб, під час ГРВІ, коли організм ослаблений.

З якого віку можна вакцинувати від грипу дітей? Щеплення можна проводити з 6-місячного віку дитини.

Отже, вакцинуватися від грипу можна і треба. Тепер головне, щоб можна було купити необхідну вакцину. Поки в Україні з цим реальні проблеми, з року в рік вакцини надходять у продаж наприкінці листопада, тоді як рекомендовано щеплюватися у жовтні. Сподіваємося, цього року ситуація зміниться на краще, хоча часу на це лишається все менше.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм