Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дивертикул Меккеля: основні прояви дефекту кишківника

Дивертикул Меккеля: основні прояви дефекту кишківникаНагадаємо, що дивертикул являє собою мішечок, який розвивається в кишківнику, а точніше в його слабкій ділянці. У дорослому віці можуть виникати різні типи даного порушення. Однак характерною ознакою дивертикула Меккеля є його формування ще під час внутрішньоутробного розвитку. Тобто це є вродженою проблемою. 

Цей вроджений дефект являє собою невеликий мішечок, який знаходиться в слизовій оболонці тонкої кишки. Його довжина може бути від 1 до 12 см, а виникає він, коли інші частини тіла дитини також формуються неправильно. Це можуть бути пупок, травний тракт, нервова або серцево-судинна системи.
 
Дивертикул Меккеля є найбільш поширеним вродженим дефектом шлунково-кишкового тракту. Окрім того, захворювання однаково часто зустрічається, як у чоловіків, так і у жінок. Однак у чоловічої статі за статистикою більше випадків ускладнень.

Характерні ознаки

Відсутність клінічної картини при дивертикулі Меккеля вказуватиме на те, що він складається з клітин кишківника. Відповідно дивертикул функціонує як нормальна частина органу. Людина може прожити все життя, навіть не підозрюючи, що у неї дана патологія.
 
У тому випадку, коли «мішечок» формується з клітин шлунка або підшлункової залози, він і функціонує по-іншому. Це в результаті призведе до появи різних симптомів та скарг. Так клітини шлунка можуть виділяти кислоту, яка може викликати виразки та кровотечі.

До інших проявів захворювання можна віднести:
  • больові відчуття в животі;
  • нудота та блювання;
  • кровотеча в кишківнику з наступною появою домішок крові у калі;
  • запальний процес;
  • непрохідність кишківника;
  • ознаки анемії.
Досить часто ці симптоми є непостійними , що значно ускладнює процес встановлення діагнозу. Зазвичай вони виникають протягом першого року життя дитини, але можуть виникнути і в дорослому віці.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі ряду діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові та калу, сканування зі спеціальним барвником (радіоактивний технецій), КТ.
Додатково можливе призначення лікарем колоноскопії та ендоскопії верхніх відділів шлунково-кишкового тракту.

Тактика лікування дивертикула Меккеля залежатиме від його перебігу. Тобто при відсутності скарг та симптоматики можливо обмежитися виключно моніторингом патології.
Розвиток скарг потребує оперативного втручання з видалення дивертикула. Зазвичай операція є лапароскопічною, що значно скорочує термін відновлення.
Якщо порушення спричинило значну крововтрату пацієнтові також може знадобитися терапія залізом або навіть переливання крові.

Загалом прогноз при дивертикулі Меккеля досить хороший. При вчасному хірургічному видаленні дивертикула, кишківник починає нормально функціонувати.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм