Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Перитоніт: характерні симптоми запалення очеревини

Перитоніт: характерні симптоми запалення очеревиниПри запаленні тканини, яка покриває внутрішню черевну стінку та органи черевної порожнини виникає патологія під назвою перитоніт. Нагадаємо, що очеревина це тонкий шар тканини, що покриває черевну порожнину та майже всі її органи.

У більшості випадків запалення виникає внаслідок інфекційного процесу грибкового чи бактеріального генезу. Про причини інфекції ми поговоримо далі.
 
Саме в залежності від причини перитоніту його поділяють на спонтанний бактеріальний, вторинний та стерильний перитоніт. Так бактеріальна форма характеризується інфікуванням рідини в черевній порожнині, а вторинна форма виникає внаслідок потрапляння інфекції з травного тракту. Відповідно до назви асептичний або стерильний не пов’язаний з інфікуванням.
 
Важливо розуміти, що перитоніт це стан, що потребує надання невідкладної медичної допомоги, враховуючи що інфекція становить загрозу для життя та швидко поширюється.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття в животі, які спочатку є тупого характеру, а згодом стають постійними та сильними, й посилюються при мінімальних рухах.
  2. Підвищена чутливість.
  3. Нудота та блювання.
  4. Діарея та закреп.
  5. Втрата апетиту, підвищена спрага.
  6. Швидка стомлюваність.
  7. Лихоманка та озноб.
Відмітимо, що клінічна картина залежатиме від причини інфекції.

Основні причини

  1. Травма живота. 
  2. Оперативні втручання.
  3. Ниркова або печінкова недостатність.
  4. Цироз печінки.
  5. Проходження перитонеального діалізу.
  6. Виразка шлунка.
  7. Панкреатит.
  8. Дивертикуліт.
  9. Запальне захворювання органів малого таза.
До неінфекційних причин перитоніту можна віднести подразники у вигляді жовчі, крові або сторонньої речовини в черевній порожнині (наприклад, барій).

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, повного фізикального огляду. Додатково лікарем призначаються лабораторні дослідження крові, тести візуалізації у вигляді КТ та рентгенографії. За наявності рідини в черевній порожнині відбувається її взяття (парацентез) для наступного посіву та виявлення патогенних збудників.
 
Тактика лікування обиратиметься на основі визначення причини перитоніту.
До загальних методів лікування відносять призначення знеболювальних, антибактеріальної терапії при бактеріальній інфекції, протигрибкові препарати, якщо збудником є грибок.
Якщо причиною є абсцес або розрив апендикса пацієнтові знадобиться екстрене оперативне втручання.
 
Відмітимо, що аби запобігти ряду ускладнень, які становитимуть загрозу для життя, важливо якомога раніше розпочати лікування. Адже інфекція може поширитися на інші органи та потрапити до кровотоку.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм