Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини звернутися до лікаря проктолога

Основні причини звернутися до лікаря проктологаПроктолог це не той спеціаліст до якого на прийом поспішають. На жаль це випадки коли пацієнт вже не в змозі терпіти біль та дискомфорт. Однак чи вірно щоб соромливість стала перепоною для здоров'я?

Насамперед нагадаємо, що проктологи - це хірурги, які займаються діагностикою та лікуванням захворювань прямої кишки, заднього проходу та всього шлунково-кишкового тракту.
Сьогодні «проктологів» заведено називати колоректальними хірургами.

Які захворювання лікують проктологи?

  1. Абсцеси й свищі. Це інфекційний процес поблизу заднього проходу і прямої кишки.
  2. Рак товстої та прямої кишки.
  3. Дивертикуліт. Він супроводжується появою так званих мішечків в слабких місцях уздовж травного тракту.
  4. Анальні тріщини, які характеризуюся невеликими розривами анальної оболонки.
  5. Геморой.
  6. Запальне захворювання кишківника (наприклад, виразковий коліт або хвороба Крона).
  7. Поліпи (передракові новоутворення).
  8. Випадання прямої кишки. Це стан, при якому пряма кишка починає опускатися зі свого положення в анальний отвір.

Коли звернутися до проктолога?

Попри думку, що звернення до проктолога є необхідним лише коли інший лікар дасть направлення, необхідність консультації є доцільною як у профілактичних цілях, так і при появі наступних симптомів:
  1. Анальний свербіж або печіння.
  2. Кровотеча або інші виділення із заднього проходу. Так кров під час походу в туалет може вказувати як на нешкідливі проблеми, наприклад поява тріщини або загострення гемороїдальної хвороби, так і на загрозливі для життя стани. Серед них запальні захворювання кишківника, а також злоякісні пухлини. Поява слизу може вказувати на запалення всередині кишківника, а також прогресування пухлинного процесу.
  3. Анальний або ректальний біль.
  4. Безпричинна втрата ваги.
  5. Поява анальних бородавок, шишок або відчуття стороннього тіла. Навіть ті, хто не стикався з гемороїдальною хворобою, приблизно уявляють, що це захворювання проявляється у вигляді випинання в області прямої кишки. Однак поява «шишки» може бути пов'язана і з серйознішими проблемами. Наприклад, саме так проявляється парапроктит. Парапроктит - це запалення періанальної залози з наступним накопиченням гною, а вираженим больовим синдромом. Дана патологія не проходить самостійно, а її прогресування може призвести до смертельних ускладнень.
  6. Нетримання калу.

Методи діагностики та лікування

Колоректальні хірурги виконують різноманітні діагностичні тести та хірургічні процедури. До найпоширеніших процедур включають:
  1. Пальцеве ректальне дослідження.
  2. Аноскопія, дослідження аномалії заднього проходу й прямої кишки.
  3. Колоноскопія. Полягає в огляді всієї товстої кишки з можливим скринінгом колоректального раку та навіть видаленням поліпів.
Щодо методів лікування то вони залежатимуть від результатів діагностики та встановленого діагнозу. Додатково лікар рекомендує зміну дієти та певні лікарські засоби.
При необхідності відновити пошкодження проводиться оперативне вручання.
 
Тому при появі таких симптомів, як анальний або ректальний біль, кровотечі або випинань прямої кишки, варто звернутися до свого лікаря. Лікар первинної ланки або гастроентеролог може дати направлення до колоректального хірурга для подальшого обстеження. Або можливо скористатися Всеукраїнським каталогом клінік ITMED для того аби одразу звернутися за консультацією до лікаря проктолога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм