Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Перитоніт – реальна небезпека для життя людини

Перитоніт – реальна небезпека для життя людиниПеритонітом називається запалення очеревини та стінок черевної порожнини, яке супроводжується важким станом людини. Він несе смертельну загрозу для життя, тож хворому повинна бути надана термінова медична допомога. Чому ж виникає перитоніт, чи можливо його попередити, які дії невідкладної допомоги?

Причини перитоніту

До запалення очеревини призводить потрапляння в її область хімічних подразників, якими найчастіше є вміст органів шлунково-кишкового тракту під час їх ушкодження. Також перитоніт може мати інфекційну природу походження.

До перитоніту може призвести:
  • холецистит;
  • панкреатит;
  • апендицит;
  • виразка шлунку та дванадцятипалої кишки;
  • непрохідність кишківника.

Як запідозрити перитоніт?

Лікарі розрізняють загальний та місцевий перитоніт. Перший – це запалення всієї або більшої частини очеревини, другий – запалення її обмеженої ділянки. Звичайно, вищу небезпеку для життя несе загальний перитоніт.

Основний симптом перитоніту на початковій стадії розвитку захворювання – біль в животі. Крім того, хворий буде мати запалі очі, бліду, сірувату шкіру. Важливою ознакою запалення є напружений стан м’язів живота. Напруження збільшується в районі органу, який і спричинив перитоніт. Сила цього напруження буває різною, трапляється, що живіт стає схожий на пласку тверду дошку, наскільки сильним є прояв даного симптому.

До інших ознак перитоніту можна віднести нудоту та напади блювання від самого початку розвитку хвороби. Особливим є те, що блювання не приносять ніякого полегшення хворому після його закінчення, людина почувається так само зле. Також відмічається підвищення температури тіла, тахікардія, загальна слабкість, зниження тиску, пітливість.

Інші клінічні симптоми перитоніту може визначити лише лікар. Тому, якщо є хоч найменша підозра на нього, варто негайно викликати швидку допомогу.

Чому перитоніт є таким небезпечним?

Запалення очеревини провокує руйнування цілісності мембран її поверхневих клітин. При місцевому перитоніті це відбувається на обмежених ділянках, при загальному – на значних. У результаті судини розширюються та залучають велику кількість імуноактивних клітин, через що запалення розвивається дуже швидко, у геометричній прогресії. Наявність в очеревині великої кількості нервових рецепторів провокує спазм та уповільнення роботи кишківника, мікроорганізми виходять через його стінки та посилюють запалення. Велика кількість імуноактивних клітин виділяє багато хімічно активних речовин, які руйнують навколишні клітини. Ось чому зволікати з лікуванням не можна.

Допомога хворому при перитоніті

Лікування перитоніту має дві основні складові – видалення вогнища запалення та подальша антибіотикотерапія. Після операції хворому встановлюються дренажі для повного виведення з організму токсичних речовин. Лікування проводиться виключно в умовах стаціонару, його тривалість залежить від своєчасності та успішності оперативного втручання, наявності чи відсутності післяопераційних ускладнень тощо. Кожен випадок є індивідуальним.

Прогноз для життя людини при перитоніті залежить від часу надання першої допомоги. Без лікування ця хвороба обов’язково призведе до смерті впродовж 4-6 днів з моменту початку запалення.

До болю в животі завжди слід ставитися з особливою увагою, особливо якщо до нього приєднується температура, блювання, погане самопочуття. Необхідно пам’ятати, що його не можна знеболювати, адже тоді виникне ймовірність проґавити симптоми важкої хвороби. Перитоніт – це дуже небезпечно, врятувати життя людині можна лише за умови своєчасної кваліфікованої медичної допомоги.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм