Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Звязок між тривалістю світлового дня і депресією

Звязок між тривалістю світлового дня і депресією Сонце для людей — невід'ємна складова життя. Тому першим вченим, дослідникам і медикам навіть не приходила в голову ідея дослідити його вплив на життєдіяльність людини, а тим більше на психоемоційний стан. Перше відкриття було зроблено випадково працівниками психіатричної лікарні: вони помітили, що пацієнти з біполярним розладом, вікна яких виходять на сонячну сторону, дають більш позитивні результати в лікуванні. Восени й зимою багато з нас занурюються у депресивний стан. Чи можна цього уникнути і чи дійсно короткий світловий день так впливає на психоемоційний стан?

ЯК СОНЯЧНІ ПРОМЕНІ ВПЛИВАЮТЬ НА ЛЮДИНУ

Вченими було зроблено багато досліджень і відкриттів, які допомогли зрозуміти, наскільки впливає на нас сонце. Так, на тіло людини впливає два типи променів: інфрачервоні і ультрафіолетові. Вони мають різні фізичні властивості й різний характер впливу на організм:

  • Інфрачервоні промені створюють відчуття тепла. Вони неглибоко проникають в шкіру, але приносять багато користі. Під їх впливом розширюються судини, поліпшується кровообіг, активізується діяльність терморегулюючої системи.

  • Ультрафіолетові промені охоплюють більший спектр дії. Під їх впливом синтезується вітамін Д і пігмент меланін. Вони згубно діють на більшість видів патогенних бактерій.

Сонячне світло допомагає синтезу мелатоніну, який відповідальний за внутрішній годинник організму (циркадні ритми). Тому коли кількість сонячних годин зменшується, ці ритми збиваються і гармонія порушується. Також короткий світловий день сприяє уповільненню обмінних процесів і зниження життєвого тонусу.

ПРО ВАЖЛИВІСТЬ ДЛЯ ЛЮДИНИ ВІТАМІНУ Д

Коли говорять про вітаміни, вітамін Д згадують серед останніх. Така недооцінка ризикує призвести до негативних наслідків:

  • зниження засвоєння кальцію, що в свою чергу призводить до ламкості кісток;

  • погіршення стану волосся, нігтів і шкіри;

  • загальне погіршення діяльності імунної системи;

  • погіршення настрою, в критичних випадках — депресії.

Цей вітамін бере активну участь у синтезі ферменту тирозингідроксилази. А він, у свою чергу, незамінний при виробленні «гормонів щастя» дофаміну і серотоніну, а також адреналіну і норадреналіну.

ЯК ЗАЛИШАТИСЯ БАДЬОРИМ І ВЕСЕЛИМ ВЗИМКУ

Кращий вихід із ситуації — прийняти курс вітамінних препаратів. Вони насичують організм біологічно важливими речовинами, які необхідні для нормалізації усіх процесів життєдіяльності. Однак важливо розуміти, які саме вітаміни або мікроелементи необхідні Вашому організму, чи є дефіцит вітаміну Д, а не бездумно купляти в аптеці перший-ліпший вітамінний комплекс.

Надлишок вітамінів і мікроелементів, як і їх дефіцит, також може викликати серйозні проблеми зі здоров'ям. Тому для початку потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, здати аналізи і дізнатися показники свого здоров'я. А вибрати вітамінний комплекс, який підходить саме Вам, допоможе фахівець, якого можна обрати з каталогу клінік ITMED.

Автор: Світлана Євсєєва
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне посилання на zdorov-info.com.ua обов`язкове


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм