Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лише половина українських школярів має здоровий зір - результати проекту Люксоптики

Конференція - оприлюднення результатів проекту13 березня в Києві відбулась прес-конференція з приводу оприлюднення результатів проекту «Здоровий зір».
Це проект мережі оптик «Люксоптика» за участю Української асоціації офтальмологів, Українського медичного клубу та громадської організації «Соціальна справедливість».

Його ціль: сформувати в батьків і дітей відповідальне відношення до свого здоров’я та донести, що профілактика  це єдиний спосіб зберегти свій гострий зір.


Спікери:

  • Лариса Харченко  головний лікар національної мережі оптик «Люксоптика»;
  • Іван Сорока  президент Українського медичного клубу;
  • Сергій Риков  доктор медичних наук, головний офтальмолог МОЗ;
  • Алла Шлапак  лідер громадської організації «Соціальна справедливість», депутат Київради.
В межах проекту проводились профілактичні перевірки зору в українських школярів з вересня 2016 року по грудень 2017 року.

Статистика рівня зоруЗа цей час активісти проекту встигли перевірити рівень зору в 3 000 дітей. Це школи в Дніпрі, Харкові, Львові.
За результатами проекту було виявлено сумну статистику. Вперше діагностовано 40% дітей зі зниженим рівнем зору. 25% з них знали і розуміли, що в них щось не так із зором, але не говорили цього батькам. Вони боялись, що доведеться носити окуляри і їх буду дражнити однокласники.
10% перевірених дітей уже мали патології чи фракції. Тобто, 50%, а це кожна друга дитина, вже має поганий зір. Серед дітей, старше 10 років, 40% уже мають короткозорість середнього ступеня.

Лариса Харченко: «Наша ціль: підняти проблему і розробити її рішення. Чим раніше дитина прийде до офтальмолога, тим більше шансів на успіх лікування.» Вона також зазначає, що не дивлячись на сучасний рівень медицини, в деяких випадках вже нічим не можна допомогти через пізнє звернення до лікаря.






Іван Сорока,президент українського медичного клубуІван Сорока відзначає, що формування у батьків і дітей культури профілактики – це першочергове завдання. Вона важлива з усіх аспектів: медичного, соціального, політичного, економічного. Адже дані, отримані в результаті проекту, показують негативну тенденцію. «З таким поколінням ми не зможемо в майбутньому зробити якихось ривків», — відзначає І. Сорока. Гостро необхідні управлінські рішення, без них не можливо зберегти здоров’я дітей.





Сергій Риков - головний офтальмолог МОЗСергій Риков акцентує увагу на тому, що батьки повинні приводити своїх дітей на профілактичні перевірки до спеціалістів.  «Два роки дитина погано бачить, а батьки цього не помічають»,  зазначає Риков.
В ході досліджень факторів, які впливають на розвиток короткозорості, було виявлено основні групи причин. Найбільша група ризику — діти з вродженими вадами. Впливають також недоношеність дитини та інфекційні хвороби, перенесені в перші 3 роки життя.
Вплив комп’ютера – на 13 місці. Тому забороняти дитині проводити час з гаджетами не потрібно. Головне навчити, як правильно ними користуватись. Потрібно пояснити, на якій відстані від очей повинен бути екран, і те, що очі повинні періодично відпочивати.

Алла Шлапак,лідер гром.орг. Алла Шлапак акцентує увагу на тому, що потрібні реальні програми від влади, які б вирішували проблему. В шкільних підручниках за будь-який клас немає інформації про те, як зберегти свій зір. А медичний персонал в школах нікому не підпорядковується, тому якось вплинути на нього практично неможливо.
«Основна відповідальність лежить на батьках. Але, на жаль, деякі дорослі не розуміють цього. Вони не тільки не водять дітей на профілактичні перевірки зору, а й один раз на рік перед школою їх не проходять. Часто практикується купівля необхідної довідки без фактичного огляду. Практика показує, що дорослих людей виховати практично неможливо. Тому ми намагаємось сформувати у дітей відповідальне ставлення до свого здоров’я»,  відзначає А.Шлапак.

В ході запитань-відповідей спікери дали поради, як слідкувати за рівнем зору дітей. Відзначили, що потрібно звертати увагу на те, чи не прищурюється дитина, коли дивиться на розташовані далеко предмети. Чи не вибирає незвичну позицію при перегляді мультфільмів по телевізору чи по монітору комп’ютера. Діти не розуміють, наскільки важливо зберігати своє здоров’я і слідкувати за ним. Тому цей обов’язок лежить на дорослих.

Плани проекту на 2018 рік

Проект продовжує свою роботу. В цьому році буде проводитись дослідження рівня зору школах Київщини.

Автор: Інна Зарицька
© Медичний портал Здоров-Інфо 

 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED