Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Автономізація медичних закладів: актуальна інформація від експертів (Відео)

Автономізація медичних закладів: актуальна інформація від експертів28 лютого 2018 року в «Українському домі» в Києві відбулося відкрите засідання Підкомітету з питань контролю реалізації медичної реформи Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я. У ролі спікерів виступили народні депутати України Ірина Сисоєнко, Костянтин Яриніч, Сергій Березенко, заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк та начальник відділу охорони здоров’я міністерства фінансів. У якості слухачів на засіданні були присутні керівники закладів охорони здоров’я, представники місцевої влади різних регіонів країни, ЗМІ.

Захід проходив переважно у форматі «запитання-відповідь», що надало йому великого практичного значення. Його головною метою стало надання роз’яснень ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я», який є основним у питанні автономізації медичних закладів.

Народний Автономізація медичних закладів: актуальна інформація від експертівдепутат України Ірина Сисоєнко зазначила, що минулого року Парламент ухвалив 3 закони, пов’язані з реалізацією медичної реформи, найперший з них – у квітні 2017 року, і він стосувався саме автономізації медичних закладів. Зараз постало завдання – імплементувати його на території України, тобто зробити так, щоб він реально почав діяти.

Отже, уже впродовж цього року заклади охорони здоров’я (ЗОЗ) первинної ланки повинні пройти процедуру автономізації та змінити свій статус на комунальні некомерційні підприємства. У 2018 році ці зміни будуть стосуватися лише ЗОЗ першого рівня, тільки таким чином вони зможуть з липня 2018 року укладати договори з Національною службою здоров’я та отримувати з бюджету кошти за надані медичні послуги. Зараз іде активна підготовка нормативних підзаконних актів для того, щоб уже з 1 липня медичні заклади мали змогу працювати на нових фінансових умовах.

Автономізація медичних закладів: актуальна інформація від експертівЯким же чином і коли буде проходити процедура автономізації? Усього передбачено 4 хвилі: квітень, липень, жовтень 2018 року та січень 2019 року. Впродовж 2018 року процедуру можна пройти на пільгових умовах. Також слід враховувати, що «входити в реформу» будуть усі ЗОЗ певної територіальної одиниці (міста, району) комплексно, а не поодинці. Тому всі вони мають бути готовими для автономізації, у цьому буде величезна роль роботи місцевої влади.

Умовно автономізацію можна поділити на 3 етапи:
  1. Прийняття рішення власником.
  2. Підготовка передавального акту.
  3. Створення комунального некомерційного підприємства. У МОЗ та ВРУ рекомендують застосовувати механізм реорганізації, а не ліквідації підприємства. Форма власності при цьому лишається без змін.
Павло Ковтонюк повідомив, що з 1232 ЗОЗ первинної ланки, які функціонують в Україні зараз, процедуру автономізації пройшли вже 75. І це лише пілотні проекти. У МОЗ розробили Методичні рекомендації з питань перетворення закладів охорони здоров’я на комунальні некомерційні підприємства, які доправили в усі обласні департаменти охорони здоров’я.

Після Автономізація медичних закладів: актуальна інформація від експертівпроходження процедури автономізації керівник закладу буде обиратися за конкурсом на строк від 3 до 5 років. Вводиться нова структура – спостережна рада, яка буде створюватися власником ЗОЗ. Наприклад, якщо лікарня є міською, це робить міська влада. До функцій спостережної ради буде належать контроль фінансово-господарської діяльності ЗОЗ, дотримання прав та забезпечення безпеки пацієнтів, додержання вимог законодавства при здійснення медичного обслуговування населення. Опікунські ради, при цьому, залишають за собою право на існування. Вони можуть створюватися за рішенням керівників медичних закладів.

Отже, процес автономізації закладів охорони здоров’я первинної ланки зрушив з місця. Поточний рік стане вирішальним у цьому питанні.

Відео


Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED