Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Робота без ризику для життя: головні засади безпеки медичних працівників (Відео)

Робота без ризику для життя: головні засади безпеки медичних працівників24 січня 2018 року у Комітеті з питань охорони здоров’я Верховної Ради України було проведено засідання “круглого столу” на тему “Право медичних працівників на захист від протиправних посягань на їх життя та здоров’я”. У заході взяли участь народні депутати України, представники Адміністрації Президента України, секретаріату Кабміну, МОЗ, Уповноваженого ВРУ з прав людини, Національної поліції, лікарі, експерти, ЗМІ. Модератором “круглого столу” була народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко. Також у заході брала активну участь голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.

Отже, даний “круглий стіл”Робота без ризику для життя: головні засади безпеки медичних працівників було зібрано задля того, щоб вирішити нагальне питання: яким чином забезпечити право медиків на захист під час виконання їхніх службових обов’язків? Адже лікарі зобов’язані допомагати всім, але належний захист від неадекватних, психічно неврівноважених чи просто агресивно налаштованих пацієнтів держава їм наразі не забезпечує. Результат – величезна кількість нападів на медичних працівників, які іноді призводять до їх інвалідизації та навіть смерті.

Щоб змінити становище, яке нині склалося, було запропоновано підтримати необхідність прийняття законопроекту №6311 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безпечних умов надання медичної допомоги”. Відповідно до нього медикам має бути забезпечений супровід поліції у разі необхідності та повинна бути посилена адміністративна й кримінальна відповідальність за протиправні дії щодо медичних працівників.

Робота без ризику для життя: головні засади безпеки медичних працівниківВажливо, що у роботі “круглого столу” активну участь взяв представник Національної поліції, начальник Департаменту патрульної поліції Євген Жуков. Це продемонструвало, що правоохоронці розуміють проблему та готові боротися з нею разом з медиками. МВС підтримує дану ініціативу, запевнив пан Жуков.
Спікерами заходу стали ще й адвокати, які розповіли про юридичні особливості забезпечення права медиків на захист. Також своїми думками поділилися провідні лікарі країни, які працюють у сфері екстреної допомоги, педіатрії, сімейної медицини, паліативної і хоспісної медицини, травматології та ортопедії.

На засіданні “круглого столу” Робота без ризику для життя: головні засади безпеки медичних працівниківбули присутні лікарі швидкої допомоги, на яких у свій час здійснювали напад. Для них подібний захід має дуже велике значення, адже він сигналізує, що в Україні нарешті згадали про безпеку медиків і готові зробити для її забезпечення реальні кроки.

За результатами роботи “круглого столу” було ухвалено резолюцію щодо підтримання законопроекту 6311, співпраці з правоохоронними органами задля забезпечення безпеки медичних працівників, проведення роботи щодо формування позитивного іміджу медика в суспільстві. 

Відео


Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED