Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Національний перелік основних лікарських засобів: актуальна інформація від МОЗ

Національний перелік основних лікарських засобів: актуальна інформація від МОЗ29 грудня 2016 року в Українському кризовому медіа-центрі за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 2 відбувся прес-брифінг, темою якого став Національний перелік основних лікарських засобів: актуальні питання сьогодення. Організатор заходу – МОЗ. Доповідачами стали: доктор Уляна Супрун, в.о. Міністра охорони здоров’я України; доктор Роман Ілик, заступник Міністра охорони здоров'я України; Олександра Олещук, голова Експертного комітету з відбору та використання основних лікарських засобів МОЗ України, завідувач кафедри фармакології та клінічної фармакології Тернопільського медичного університету імені І. Горбачевського.
 
Національний перелік основних лікарських засобів – це перелік безпечних лікарських препаратів із доведеною ефективністю, доступ до яких держава гарантує усім пацієнтам безкоштовно. Для реалізації цієї мети потрібне раціональне використання державних коштів.

Насправді тема прес-брифінгу надзвичайно актуальна для кожного українця, адже питання повного забезпечення безкоштовними медичними препаратами у лікарнях та часткового в умовах амбулаторного режиму нині дуже гостро постало в нашій державі.

Під час прес-конференції було оголошено, що МОЗ запустило 30-тиденне громадське обговорення Постанови КМУ про Новий національний перелік основних лікарських засобів, яку можна знайти на сайті міністерства. Коментарі та зауваження будуть прийматися місяць, після чого почнеться активна робота з остаточного формування Національного переліку.

Уляна Супрун зазначила:Національний перелік основних лікарських засобів: актуальна інформація від МОЗ «Ми хочемо, щоб дедалі більше пацієнтів отримували допомогу у забезпеченні лікарськими засобами. На госпітальному етапі всі хворі будуть отримувати їх безкоштовно, на амбулаторному буде діяти програма реімбурсації (повернення коштів за придбані препарати для лікування деяких хвороб)».

Наступні 2 роки будуть перехідним періодом, коли паралельно діятиме і Національний перелік основних лікарських засобів, і закупівлі ліків через міжнародні організації та за кошти місцевих бюджетів. До 1 квітня 2017 року виробники мають подавати заявки на включення їхніх препаратів до Національного переліку ліків. А далі Експертний комітет буде приймати рішення про доповнення списку новими препаратами. Повністю Національний перелік вступить у силу у 2019 році.

Національний перелік основних лікарських засобів: актуальна інформація від МОЗРоман Ілик у своїй доповіді відзначив: «Головне завдання МОЗ в цьому питанні – забезпечити населення України ефективними, якісними та економічно доступними ліками». Сьогодні в діючому Національному переліку більше 1000 найменувань препаратів, при цьому він фактично не діє на практиці. У новому документі буде не більше 350 назв лікарських засобів, проте вони реально будуть доступні тим громадянам, які цього потребують. Пан Ілик додав, що Національний перелік буде постійно переглядатися, доповнюватися та оновлюватися.

Олександра Олещук надала більше Національний перелік основних лікарських засобів: актуальна інформація від МОЗпрактичної інформації про роботу над Національним переліком лікарських засобів. Його формує Експертний комітет з відбору та використання основних лікарських засобів, до складу якого входить 12 фахівців. Препарати включатимуться до документу, якщо відповідатимуть наступним критеріям: будуть ефективними, безпечними та економічно доцільними. Пані Олещук повідомила: «До Нацпереліку входять препарати виключно за міжнародною непатентованою назвою», а отже, комерційні, знайомі всім назви шукати в ньому не варто.

Головний меседж прес-брифінгу такий: громадськість повинна брати активну участь у питаннях забезпечення безкоштовними лікарськими засобами, адже це стосується абсолютно кожного. Уже з лютого 2017 року ліки, включені до Національного переліку, повинні бути безкоштовними в умовах стаціонарного лікування. Якщо мають місця порушення, про них необхідно повідомляти на гарячу лінію МОЗ.

Також на сайті МОЗ будуть опубліковані референтні (середні) ціни на медичні препарати, що реалізуються через аптечні мережі. За ними буде здійснювати контроль Державна служба з лікарських засобів. У січні аптеки ще мають право розпродувати ліки за старими цінами, але вже з 1 лютого 2017 року буде відчутне здешевлення вартості основних медичних препаратів. У разі виявлення високих націнок в конкретній аптеці, також необхідно звертатися на гарячу лінію МОЗ.

Формування Національного переліку основних лікарських засобів та референтних цін на ліки в аптечних мережах – це один з елементів реформи охорони здоров’я в Україні. Її успішне здійснення неможливе без активного сприяння звичайних людей. Роль громадянського суспільства у цьому питанні надзвичайно важлива. Лише об’єднавши сили, можна побудувати ефективну модель медицини в нашій державі.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED