Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Показники рівня вакцинації в Україні – інформація від МОЗ

Показники рівня вакцинації в Україні – інформація від МОЗТема профілактичних щеплень все ще гостро стоїть для України, адже рівень їх охоплення у нас дуже далекий від середнього по Європі. Така ситуація склалася через відсутність вакцин впродовж тривалого періоду часу та насторожене ставлення батьків до щеплення своїх дітей. Про досягнення європейського рівня вакцинації та проведення Українського тижня імунізації представники ВООЗ, МОЗ, медичних закладів та громадських організацій говорили на спеціальній прес-конференції, що пройшла 7 лютого 2017 року в Українському кризовому медіа-центрі у Києві.

Представник ВООЗ запевнила, що вакцинація в Україні входить до Європейського плану дій на 2015-2020 рр., проте нині ситуація зі щепленнями в нашій країні залишається досить поганою. Дифтерія та правець – це все ще активні хвороби для України, хоча в більшості європейських держав про них уже забули. Наприклад, у Румунії найгірша ситуація з імунізацією по регіону (за виключенням України), та в ній рівень охоплення щеплення проти дифтерії становить 89%, у нас же – всього 23%.
МОЗ повідомило, що на сьогоднішній день наявні майже всі необхідні вакцини із Національного календаря щеплень. Наприклад, БЦЖ вистачить мінімум на півроку (є близько 1 млн. доз), АКДП існує запас приблизно на 9-10 місяців. Також був зроблений акцент на тому, що з’явилися і вакцини проти дифтерії і правцю для дорослих, яких роками не було в Україні. Профілактичне щеплення від цих хвороб варто робити кожні 10 років, починаючи з 16-річного віку. Тож дорослі теж повинні потурбуватися про власний захист. У МОЗ стверджують, що всі вакцини якісні, а реакції організму на них є передбачуваними, короткочасними та безпечними для людини. Було повідомлено, що найближчим часом планується перегляд Національного календаря профілактичних щеплень у бік його розширення (на сьогодні в Календарі 10 антигенів).

Учасники прес-конференціїПоказники рівня вакцинації в Україні – інформація від МОЗ заявляють, що нещеплені діти наражають на небезпеку не лише себе, а й тих дітей та дорослих, які не можуть вакцинуватися із незалежних від них причин (мають істотні протипоказання до вакцинації, наприклад, є носіями ВІЛ).

За даними електронно-статистичної форми «Укрвак», які оприлюднило МОЗ, рівень охоплення щепленнями дітей першого року життя на кінець 2016 року в Україні становить:
  • БЦЖ – 72,3%;
  • проти поліомієліту – 60,8%;
  • АКДП (проти кашлюку, дифтерії та правця) – 21,0%;
  • КПК (проти кору, паротиту та краснухи) – 45,5%;
  • проти гепатиту В – 28,8%;
  • проти гемофільної (Хіб) інфекції – 51,6%.
Ці показники далекі від ідеальних, але є набагато кращими у порівнянні з тими, що були півроку назад. Ситуація покращилася через завезення необхідних вакцин до країни, тепер головні дії залишаються за батьками.

24-30 квітня 2017 року буде проходити Український тиждень імунізації в рамках XIЄвропейського тижня імунізації. Спільними зусиллями громадськості, держави та міжнародних організацій, можливо, Україна колись і досягне бажаного рівня охоплення профілактичними щепленнями у межах 90-95%.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED