Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пташиний грип знову прийшов у Європу

Пташиний грип знову прийшов у ЄвропуВсесвітня організація охорони здоров’я повідомляє, що в європейських країнах зафіксовані випадки грипу вірусу А штаму H5N8 серед диких птахів. Експерти ВООЗ зазначають, що є дуже мала ймовірність зараження цим вірусом людей, проте він може мутувати, наслідки чого є непередбачуваними.

У зв’язку з цим медики та вчені дають наступні поради:
  • уникати контактів з дикими птахами (особливо не торкатися їх голими руками);
  • бути пильними під час приготування пташиного м’яса;
  • повідомляти місцеву владу у випадку, якщо було виявлено хворого птаха.
Пташиний грип виявляють у диких, а іноді й свійських птахів у таких європейських країнах, як Австрія, Німеччина, Польща, Нідерланди, Угорщина, Хорватія, Швейцарія. В Україні подібних випадків поки не зафіксовано. Заразність вірусу H5N8 для людини вкрай мало ймовірна, проте в минулому такі випадки все ж були. Як правило, мова йшла про вірус, який пройшов певні мутації.

Це вже другий випадок за короткий період (з 2014 року) спалаху цього штаму вірусу грипу саме в даному регіоні. Через такі епідемії знищенню підлягають безліч птахів, подібна доля не оминає і домашніх курей, гусей, качок.

В Україні традиційно курсують інші штами вірусу грипу. Наприклад, в Києві на даний момент зафіксовані випадки переважно вірусу штаму Н3N2. Це вірус групи А Гонконг. Уже зараз на кожні 100 тис. мешканців столиці хворіє на грип близько 614 чоловік. Це на 6,2 % вище, ніж на минулому тижні. Проте до епідеміологічного порогу ще далеко – не вистачає 13 %. Найчастіше грипом та ГРВІ хворіють діти у віці до 4 років, це майже половина всіх хворих (48,1 %).

Експерти ВООЗ та медики попереджають: до групи ризику зі схильністю до тяжких ускладнень після грипу відносяться літні люди (старше 65 років), діти до 3 років, вагітні жінки, пацієнти, що мають захворювання серцево-судинної системи та будь-які інші хронічні хвороби. Для цих груп осіб важливу роль має профілактика грипу, яку можна зробити шляхом вакцинації.

Грип, пташиний чи звичайний – це завжди небезпека. Він може призвести до тяжких ускладнень, тому необхідно грамотно його попереджувати та лікувати. І хоча випадків пташиного грипу в Україні ще не зафіксовано, варто бути обережними.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED