Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Медики розробили інтерактивні 3D-моделі ембріонів

Медики розробили інтерактивні 3D-моделі ембріонівВчені-медикивже давно намагаються пролити світло на те, як розвивається ембріон людини в утробі матері. Дуже багато у цьому напрямку їм вже вдалося зробити, підтвердження тому – новий проект голландських учених з Університету Амстердаму. Він дозволяє дізнатися багато нового про ембріональний розвиток за допомогою спеціально створених інтерактивних 3D-моделей ембріонів.

Дане дослідження допоможе лікарям зрозуміти, чому виникає багато генетичних хвороб та вад розвитку, і, можливо, підштовхне до вирішення головного питання: «Як з ними боротися?» Тримірні моделі демонструють, як все-таки мало людство знає про фізіологію ембріонів на ранніх етапах розвитку.

Вчені створили не одну, а одразу декілька інтерактивних 3D-моделей та зібрали їх в цілий «Інтерактивний 3D-атлас людської ембріології». Учасники дослідження зазначають той факт, що люди знають більше, наприклад, про Місяць, між про ті процеси, що відбуваються одразу після зачаття. Приголомшливим є наведений факт про те, що у сучасних підручниках досі використовують зображення ембріонів, які було зроблено на основі інформації 30-х років минулого століття. Текст оновлюється, а от ілюстрації – ні. Нові отримані дані повинні виправити цю ситуацію та оновити дані в посібниках.

Робота над атласом була дуже кропіткою, над ним працювало 75 вчених, які проаналізували 15 тисяч зразків тканин, що були взяті з колекції зразків людських ембріонів Інституту Карнегі (США). На основі отриманих даних було розроблено 14 моделей ембріонів, від 1-го до 60-го дня після зачаття. За допомогою 3D-моделей можна не лише подивитися, як виглядає ембріон зовні, а й детально ознайомитися з тим, як формуються такі системи людської життєдіяльності, як дихальна, скелетна, нервова тощо.

Подібні наукові дослідження – це справжній прорив в розвитку медицини. Вони не лише задовольняють людську цікавість, але й допомагають вченим та лікарям якісно дослідити ті чи інші процеси в організмі та боротися з хворобами, які виникають на етапах раннього, внутрішньоутробного розвитку. Потрібно оновлювати інформацію в посібниках, робити її актуальною, щоб вона мала практичне значення та використання.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED