Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Нова технологія лікування бічного аміотрофічного склерозу стовбуровими клітинами була запатентована ізраїльськими вченими

Нова технологія лікування бічного аміотрофічного склерозу стовбуровими клітинами була запатентована ізраїльськими вченимиМедична компанія BrainStormCellTherapeutics, розташована в Ізраїлі,в Патентному бюро США запатентувала свій винахід у сфері пересадки власних стовбурових клітин людини. Ця новітня технологія називається NurOwn. Клінічні дослідження з її використанням уже зовсім скоро будуть проводитися на другому етапі у Бостоні.

Вчені з Ізраїлю стверджують, що революційна NurOwnздатна зробити справжній прорив у боротьбі з тяжкими ураженнями нервової системи, що раніше було прийнято вважати невиліковними. Головний акцент у дослідженнях ставиться на лікуванні такого захворювання, як бічний аміотрофічний склероз, який ще називається хворобою Лу Геріга, хворобою Шарко, мононейронною хворобою. Це дуже сильна дегенерація роботи центральної нервової системи людини, при якій поступово руйнуються рухові нервові клітини головного мозку та нейрони спинного мозку.

Бічний аміотрофічний склероз призводить до паралічу м’язів, що неупинно прогресує, та їх поступової атрофії. Це страшна хвороба, за якої уражуються абсолютно всі м’язи людини, не виключаючи й дихальних. Тому хворі, яким поставили цей діагноз, живуть зовсім недовго – не більше 3-5 років. А помирають найчастіше саме від неспроможності зробити вдих.

Це захворювання доволі рідкісне, але від того не менш страшне. Щорічно боковим аміотрофічним склерозом починає хворіти 1-2 людини із 100 тисяч осіб у віці від 40 до 60 років. Хвороба раніше мала статус невиліковної, проте запатентована технологія має перспективу її подолати, дякуючи аутогенній трансплантації стовбурових клітин. Перший етап клінічних досліджень проводили в Ізраїлі, в клініці Хадасса Ейн-Керем в Єрусалимі. Підсумки лікування добровольців з першого етапу виявилися обнадійливими, нервова система почала своє відновлення, було зафіксовано суттєвий прогрес з неврологічної точки зору. Після успішного проведення другого етапу досліджень можна буде говорити про початок масового використання технології NurOwn.

Нагадаємо, що стовбурові клітини – це первинні клітини, здатні до самовідновлення через поділ. Вони зустрічаються у всіх багатоклітинних організмів та мають здатність диференціюватися у багато типів спеціалізованих клітин. Вчені вважать стовбурові клітини та можливості, які вони відкривають, майбутнім медицини та засобом подолання найстрашніших хвороб.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED