Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Березовий сік: смачний напій, та чи корисний?

Березовий сік: смачний, та чи корисний?Після затяжної зими хочеться порадувати себе натуральними свіжими продуктами? Спробуйте березовий сік. Особливо смачний той, що ви зібрали самотужки.

Коли та де збирати березовий сік?

Це може бути ліс чи інша місцевість, але вона повинна бути віддалена від автомобільних шляхів. Не варто брати сік з берези, яка росте в місті, він може бути забруднений шкідливими речовинами.

Ідеальний час для збору соку – пора, коли бруньки вже набухли, але ще не розпустились. Зазвичай, з середини чи кінця березня до кінця квітня. Саме в цей період сік смачний, а головне – корисний.
Обирайте дерево середнього віку, не занадто молоде, бо можна рослині нашкодити. І не занадто старе, бо буде тяжко пробити кору.

Чому березовий сік корисний?


Сік з берези корисний, тому що в ньому знаходиться ряд корисних для організму людини речовин. Сік багатий на такі макро- і мікроелементи:
  • залізо;
  • фосфор;
  • кальцій;
  • магній;
  • калій;
  • натрій;
  • марганець;
  • мідь.
Також в ньому присутні близько десяти органічних кислот, фітонциди, дубильні речовини, вітаміни, ефірні олії. Все це в сумі робить його дуже корисним. Його використовують для внутрішнього та зовнішнього застосування, а також в косметичних цілях. Сік з берези корисний при захворюваннях органів дихальної системи, частих головних болях і проблемах з печінкою.

Зовнішнього сік застосовують при екземах, вуграх, пігментації, виразках і незагоєних ранах. Використовується для лікування фурункульозів.

Як пити і зберігати?


Березовий сік в сезон його збору можна пити замість води. На ньому також можна готувати чаї чи киселі. Зберігати сік можна в холодильнику лише два дні. Але існують способі користуватись цим корисним напоєм довше. Для цього можна його законсервувати чи зробити з нього квас. Можна також заморозити. А потім користуватися кубиками льоду в косметичних цілях.

Березовий сік – натуральний напій, який дарує нам сама природа. Потрібно користуватись таким щедрим та корисним подарунком. 

Автор: Інна Зарицька
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED