Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чи можна бути аутистом і не знати про це?

Чи можна бути аутистом і не знати про це?Є люди, які доживають до поважного віку та навіть не підозрюють, що страждають на захворювання аутичного спектру. Нерідко вони з дитинства відчувають себе одинокими, практично не мають друзів, говорять, що їх ніхто не розуміє. Така ситуація зберігається і в підлітковому та дорослому віці, і суспільство все списує та певні властивості характеру людини. Але чи завжди справа у самому лише темпераменті?

Дослідники з американського Університету Вермонта виявили, що в середньому на те, щоб діагностувати у себе розлади аутичного характеру, у дорослих людей йде біля 4 років життя (якщо більш точно – 3,8 років). В дослідженні приймали участь 37 дорослих добровольців. Більшість з них відмітили, що із самого дитинства вони відчували, що відрізняються від решти дітей. Ці відчуття збереглися і в подальшому дорослому житті. Один з пацієнтів розказував, що  прожив у різних крупних містах по 10 років, і ніде не зміг знайти друзів.

Після того, як люди, що брали участь у дослідженні, дізнавалися, що існують й інші пацієнти, з подібними до їхніх аутичними проблемами, вони починали відчувати себе більш впевнено та спокійно. У них з’являлося почуття приналежності до певного явища, чого раніше в їхньому житті майже ніколи не було.

Керувала дослідженням Лаура Льюїс. Вона відмітила, що відсутність формального діагнозу «аутист» підвищувало у таких людей ризик розвитку депресивних станів, рівень тривожності, збільшувало ймовірність суїциду. До того ж, їм було неймовірно важко у навчанні та дитячому соціуму, адже ніхто не ставився до них з розумінням, не шукав індивідуальних підходів.

Дане дослідження показує, наскільки важливою частиною нашого життя є своєчасна діагностика тих чи інших проблем. Адже аутисти – це люди, які потребують індивідуального підходу до процесів виховання, навчання, спілкування. І навіть якщо хвороба проявляється неявно, все ж існують побічні симптоми, які вказують, що на цю дитину чи вже дорослу людину треба звернути особливу уваги, постаратися їй допомогти, а головне – не нашкодити. Зазвичай це глибокі, чутливі люди, які просто по-іншому сприймають цей світ.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED