Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому січеться волосся? Як подолати проблему?

Чому січеться волосся? Як подолати проблему?Якщо волосся січеться, має тьмяний та нездоровий вигляд, скоріше за все мова йде про брак живлення та неправильний догляд за ним. Волосинка складається з декількох шарів, зовнішній називається кутикулою, його клітини нашаровуються одна на одну і захищають внутрішню будову волосся, що складається з кератину. Січеться волосся через зношування клітин кутикули, коли волокна кератину відділяються одне від одного. Тоді волосинки ніби розщеплюються на кінцях, що в медицині отримало назву трихоптілоз.

Чому волосся починає сіктися?

Головних причин посіченості волосся три:
  1. Внутрішні розлади функціонування організму, пов’язані зі стресами, браком вітамінів, інфекціями та хронічними хворобами.
  2. Захворювання шкіри, такі як себорея, нейродерміт тощо.
  3. Вплив зовнішніх факторів: неправильно підібрані гребінці, погана якість проточної води, якою людина миє голову (наприклад, від хлорованої води волосся сильно січеться), зловживання феном, прасочкою для волосся, шампунь, який не підходить до даного типу волосся тощо.
Також слід враховувати, що структура волосся у кожної людини своя, тому треба обрати для себе оптимальну довжину волосся, враховуючи його важкість, міцність. Тонке волосся, яке виростає більше, як на 20 см, зазвичай січеться.

Як боротися з посіченим волоссям?

Якщо ви помітили, що у вас почало сіктися волосся, найкраще, що можна зробити – підстригти його. Також необхідно пам’ятати, що кінчики волосся потребують регулярного підстригання, інакше проблеми не уникнути.

На сьогодні непогані відгуки має так звана лікувальна стрижка, або стрижка гарячими ножицями. Після цієї процедури кінчики волосся довго зберігають вологу, поживні речовини.

Щоб уникнути посіченості волосся, варто не зав’язувати його занадто туго, забути про металеві шпильки. Все це призводить до пошкодження структури волосся. Також не рекомендовано розчісуватися одразу після миття голови, не можна занадто енергійно витирати волосся рушником, це також шкодить його структурі. Сушити голову варто теплим, а не холодним чи гарячим повітрям.

Окрему увагу необхідно приділити вибору гребінця. Він повинен бути зробленим з натуральної щетини, з цільного шматка дерева, мати заокруглені зубчики. Гребінці з металевими зубчиками взагалі не варто використовувати в домашніх умовах, вони призначені для створення зачісок у салонах краси.

Під час гарячої укладки слід користуватися засобами захисту волосся, наприклад, термальним спреєм.

Для здоров’я та гарного вигляду волосся велике значення має правильне харчування, тому до свого раціону варто включити морепродукти, рибу, сир, молочні продукти, оливкову олію.

Для додаткового живлення та зволоження волосся стануть у пригоді такі засоби, як маска з кефіру, з реп’яхової чи касторової олії. Також можна використовувати спеціальні ополіскувачі після миття волосся на основі шавлії, березового листа, кульбаби, цвіту липи, подорожника, ромашки.

Проблема посіченого волосся особливо часто постає взимку: через перепади температур, сухість повітря у приміщенні, часте використання фену. Щоб захистити його від ушкодження, варто регулярно живити його, правильно харчуватися та носити шапку, щоб уникнути негативного впливу морозу та вітру.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм