Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Відчуття сухості у роті та в очах – ознаки синдрому Шегрена

Відчуття сухості у роті та в очах – ознаки синдрому ШегренаСухість у роті та так званий синдром сухого ока є ознаками багатьох хвороб, проте якщо ці симптоми спостерігаються в комплексі та мають хронічний характер, цілком можливо, що людина страждає від синдрому Шегрена. Що ж це за недуга та як її лікувати?

Синдром Шегрена, або сухий синдром – це хвороба, для якої характерна сухість очей та слизової оболонки роту, що поєднується з якимось автоімунним захворюванням. Найбільш поширеним “супутником” синдрому Шегрена є запалення суглобів, що має автоімунну природу.

Як і чому розвивається синдром Шегрена?

Вперше сухий синдром дослідив та описав офтальмолог Шегрен, тому хвороба і носить його ім’я. Виявилося, що поєднання симптомів сухого кон’юнктивіту та ксеростомії (сухості у роті) є доволі розповсюдженим явищем, яке вимагає специфічної терапії. 90% хворих на синдром Шегрена – літні жінки.

Причин розвитку хвороби лікарі та вчені поки не знають. Вважається, що вона виникає через певні автоімунні фактори, генетичну схильність до захворювання. Під впливом поки що невідомих факторів в організмі стається збій, внаслідок якого імунна система атакує власні слинні та сльозові залози, інколи – суглоби. Крім того, ураження можуть зазнавати залози бронхів, травної системи та статевих органів.

Організм атакує як крупні, так і дрібні залози, в кінцевому результаті залозиста тканина атрофується та заміщується сполучною.

Симптоми синдрому Шегрена

Головних ознак сухого синдрому усього три:
  1. Ксеростомія – відчуття сухості в роті.
  2. Ксерофтальмія – сухість в очах, синдром сухого ока.
  3. Запалення суглобів хронічного характеру.
При цьому ксеростомія є обов’язковим симптомом при розвитку синдрому Шегрена. Спочатку сухість у роті виникає періодично, а потім, з розвитком хвороби – постійно, посилюючись під час розмови чи під впливом хвилювання. Також можливе відчуття печіння у роті, больові відчуття в області роту, труднощі під час ковтання їжі. Голос може стати хриплим, людину може мучити раптовий карієс, який дуже стрімко розвивається.

Сухість очей відмічається не у всіх, але у більшості хворих на синдром Шегрена. Людина жаліється на почервоніння, біль ріжучого характеру в очах, в органи зори ніби потрапив пісок, вони швидко втомлюються. Повіки напухають та сверблять.

Ще один необов’язковий, але поширений прояв синдрому Шегрена – біль у суглобах. Зазвичай ураження зазнають колінні чи ліктьові суглоби, міжфалангові суглоби на руках.

До інших можливих симптомів синдрому Шегрена належать:
  1. Сухість та лущення шкіри.
  2. Збільшення та набряк підщелепних та привушних слинних залоз.
  3. Запалення привушних залоз – паротит.
  4. Виділення гнійного секрету зі слинних протоків.
  5. Підвищення температури тіла.
  6. Збільшення лімфатичних вузлів в області запалення.
  7. Сухість в області піхви, відчуття печіння в ній, біль під час статевого акту.

Як боротися з проявами сухого синдрому?

Діагностувати цю хворобу буває непросто, з першими скаргами слід звернутися до терапевта, який дасть направлення до вузькопрофільних спеціалістів. Зазвичай синдром Шегрена лікує лікар-ревматолог, можуть знадобитися консультації стоматолога, офтальмолога, отоларинголога, гінеколога, невролога, дерматолога тощо, в залежності від ураження певних органів та залоз.

Лікування є комплексним: направленим на усунення симптомів хвороби та терапію фонового автоімунного захворювання, яке й провокує сухий синдром.

Синдром Шегрена може мати багато негативних для здоров’я наслідків. Мова йде про ураження внутрішніх органів, через що виникають сухі бронхіти, пневмонії, носові кровотечі, отити, запалення статевих органів. Щоб ефективно лікувати недугу, треба визначити, яке автоімунне захворювання її провокує. Без встановлення причини сухість роту та очей можна лікувати довго та безрезультатно.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм