Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Фітотерапія: про які корисні властивості шипшини треба знати?

Фітотерапія: про які корисні властивості шипшини треба знати?Шипшина – це чудовий природний лікувальний засіб, в якому міститься вітамін С, К, Р, різні корисні речовини та мікроелементи. З терапевтичною метою використовують як свіжі, так і висушені плоди шипшини, а осінь – це пора активних заготівель подібних дарунків природи на зиму. Краще робити це до настання холодів, адже підмерзлі ягоди втрачають значну частину своїх властивостей.

Чому шипшина є корисною для здоров’я?

Шипшина – прекрасний засіб для профілактики та лікування застуди, оскільки в ній є багато вітаміну С. Крім того, в ягодах ще є вітамін Е, групи В, К, Р, каротин, яблучна та лимонна кислоти, пектини, залізо, кальцій, солі калію, магній, фосфор, марганець, ефірні олії тощо. Також шипшина є досить солодкою завдяки високому вмісту цукру, тож із неї виходять смачні чаї та відвари.

Шипшина – це ще й протизапальний засіб, також вона має сечо- та жовчогінні властивості, взагалі є дуже корисною для функціонування шлунково-кишкового тракту. При цьому ці ягоди не мають негативного впливу на нирки. Вітамін С, що міститься в шипшині, позитивно позначається на відновленні організму від стресів, перевтомлення, хвороб тощо.

Природний засіб з профілактики та лікування атеросклерозу – це теж шипшина. Вона здатна гальмувати шкідливі відкладення у кровоносних судинах, зменшує кількість холестерину в крові, призупиняючи процес розвитку атеросклерозу.

У шипшині міститься каротин, що сприяє посиленню імунітету організму, вітамін К покращує процес згортання крові, вітамін Р зміцнює капіляри.

Коли варто вживати шипшину?

Шипшина – це корисний природний продукт, який можна вживати практично всім для профілактики ряду захворювань та зміцнення імунітету. Проте існують сиропи, порошки, настоянки з шипшини, які лікарі прописують при наявності таких хвороб:
  • залізодефіцитна анемія;
  • атеросклероз;
  • проблеми з травленням;
  • вагінальні кровотечі у жінок;
  • збої в процесі кровотворення;
  • погане загоєння ран;
  • загальне виснаження організму;
  • повільне зрощування кісток у разі переломів;
  • малярія;
  • хвороби кишечника;
  • хвороби печінки.

Протипоказання до вживання шипшини

Незважаючи на безумовну корисність шипшини, вона має ряд протипоказань до вживання. В цих ягодах міститься багато аскорбінової кислоти, яка може зашкодити людям з хворобами шлунку (виразкою, гастритом з підвищеною кислотністю). Також настоянка шипшини може негативно впливати на стан зубів та зубної емалі, тому після її вживання краще прополоскати рот водою. Обережними треба бути із шипшиною хворим на серцеві недуги, збої в кровообігу.

В усьому має бути міра, дуже сильно захоплюватися шипшиною теж не варто. Тривале лікування нею може негативно вплинути на функціонування печінки.
Якщо людина має дерматологічні хвороби, перед вживанням шипшини теж краще проконсультуватися з лікарем.

Як зберегти вітамін С у шипшині?

Щоб усі вітаміни, а особливо цінний проти застуд вітамін С, збереглися в ягодах шипшини, їх слід подрібнити, залити водою температурою 40-55°Ста залишити настоюватися в термосі впродовж години. Можна вчинити і по-іншому: 4 столові ложки ягід шипшини засипати в літрову банку, залити їх прохолодною водою, закрити герметичною кришкою та настоювати у темному місці впродовж 1 доби. Цей спосіб підходить лише для свіжих ягід шипшини.

Природа має багато дарів, які успішно можна використовувати для лікування та профілактики безлічі хвороб. Шипшина – це надзвичайно корисна ягода, яку можна і треба вживати. Але робити це слід правильно, попередньо проконсультувавшись з лікарем, щоб не наробити собі зайвого клопоту.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм