Перевозка больных

Чи шкодять здоров’ю електронні сигарети?

Чи шкодять здоров’ю електронні сигаретиВапінг (від англ. vaping) — вдихання аерозольного випарування, що його виробляють популярні нині електронні сигарети, — може бути не таким ризикованим для здоров’я, ніж паління звичайного тютюну.

Але стверджувати, що електронна сигарета є цілком безпечною, не тільки необачно, але й абсолютно невірно!
 
Обговорення впливу електронних сигарет на здоров’я людини набуває дедалі більшої актуальності із зростанням кількості «електронних курців», особливо серед молоді та навіть дітей. І, за результатами численних досліджень вчених і зокрема медиків з різних країн світу, заявлена виробниками основна перевага електронних сигарет — нібито здорова альтернатива тютюнопалінню — викликає багато сумнівів. До того ж, Всесвітня організація охорони здоров’я вже зробила офіційну заявку на підтвердження того, що паління електронних сигарет не може бути рекомендованим як спосіб позбутися звички палити і нікотинової залежності, зокрема, шляхом поступового скорочення дози нікотину у використовуваних розчинах для випаровування. 
 

Нікотин і залежність

Медики виявили суттєві докази того, що використання електронних сигарет може викликати звикання. Вплив нікотину сильно відрізняється залежно від пристрою та розчину для парування, а також індивідуальної практики окремих курців. Утім, слід наголосити: куріння електронних сигарет не позбавляє нікотинової залежності за наявності нікотину у складі розчину для випаровування. Навіть за найменшої дози нікотину — організм курця зазнає повністю його згубного впливу, як і в разі паління традиційних тютюнових сигарет.
 

Токсичні речовини


Традиційні сигарети створюють серйозний ризик для здоров’я людини здебільшого не через нікотин, а через побічні продукти згорання тютюну, які утворюють токсичний тютюновий дим — сажу, смолу, окис вуглецю, формальдегід, ціанід, миш’як та інші. Зокрема смола, що утворюється при тютюнопалінні, потрапляючи в наш організм і накопичуючись на слизових органів дихання, служить канцерогенним фактором, провокуючи з часом розвиток раку роту, гортані, глотки, стравоходу, підшлункової залози, легень, сечового міхура, а також хронічних захворювань серцево-судинної системи. Існують переконливі докази того, що більшість електронних сигарет містять фільтри, які видаляють численні потенційно токсичні речовини, тож аерозолі, що вдихає людина з електронної сигарети, містять нижчі рівні потенційно небезпечних і шкідливих токсичних речовин, ніж тютюновий дим класичних сигарет, але разом із цим паління електронної сигарети збільшує концентрацію твердих часток та нікотину у повітрі приміщення. За винятком нікотину, виявлення потенційно токсичних речовин з електронних сигарет найчастіше значно нижче, ніж у звичайних сигарет. Кількість часточок металів у парі електронних сигарет може бути більшою, ніж кількість металів, виявлених у диму традиційних сигарет, за винятком кадмію, кількість якого значно нижча у випаруванні електронних сигарет.

До того ж, не можна забувати, що по суті електронна сигарета працює як інгалятор, тож може доставляти у організм людини різні речовини у вигляді пару — зокрема й ті, що становлять загрозу для здоров’я. Це залежить від хімічного складу, чистоти та типу використаних у розчині для випаровування речовин.
 

Наслідки для здоров’я людини


Дослідження щодо впливу паління електронної сигарети на здоров’я людини ще тривають. Передусім медики сконцентрували увагу на тому, як таке паління позначається на функції серцево-судинної системи, органів дихання, чи не становить це загрозу розвитку захворювань порожнини рота і дихальної системи, у тому числі й онкологічних.
 
Виявлено, що частота серцевих скорочень збільшується від вдихання нікотину з електронних сигарет, як і артеріальний тиск. Але медики зауважили, що немає достатніх доказів, пов’язаних із довгостроковими змінами серцевого ритму, артеріального тиску чи серцевої діяльності. Наразі існує недостатньо доказів, аби визначити, чи можуть електронні сигарети спричинити рак або захворювання органів дихання у курця.
 
Разом із цим експерти зі сфери охорони здоров’я попереджають: вживання рідини для випаровування у якості пиття чи введення її у якості ін’єкцій може привести до смертельних наслідків; потрапляння рідини на шкіру чи в очі — спричинити подразнення та інші серйозні проблеми, а також, що пристрої електронної сигарети можуть вибухнути і спричинити численні опіки та інші травми.

Але одним з найбільш тривожних наслідків паління електронної сигарети є те, що це виробляє звичку палити загалом, що з часом часто веде до паління класичних сигарет — а відтак і всіх ризиків нікотинової залежності та вдихання тютюнового диму. Особливо високі показники переходу від електронної сигарети до тютюнопаління серед молоді.
 
Тож, наслідуючи тотальну моду на паління електронної сигарети, з усією відповідальністю зважте на ризики для власного здоров’я! 

В Медичному центрі Doctor Sam на ваші запитання вам дадуть відповідь по телефону +38 (044) 392-92-91

Данный материал публикуется на условиях договора на размещение рекламных материалов. Ответственность за достоверность содержания несут авторы статейных материалов. Редакция портала "ЗДОРОВ-ИНФО" не несет ответственности за достоверность содержания статей, суждения и мнения авторов.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED