Перевозка больных

Який холестерин є шкідливим для організму?

Який холестерин є шкідливим для організму?Холестерин — назва, що у більшості асоціюється зі шкодою для організму. 

Це упереджене ставлення і багато що потребує пояснення у зв’язку з цим терміном. Коректна назва даної речовини — холестерол, який є складником мембран клітин нашого організму. Без холестеролу неможливий синтез гормонів та вироблення жовчних кислот.

Насправді ліпопротеїди високої щільності є хімічними сполуками білків та жирів, що беруть участь у процесах метаболізму. Ці сполуки транспортують холестерол до печінки, де за його допомогою утворюються жовчні кислоти. ЛПВЩ є тими сполуками, що роблять холестерол корисним, і зниження рівня яких є загрозливим для здоров’я. Тому варто здати аналіз на ліпопротеїди високої щільності в лабораторії CSD LAB.

Для чого потрібен холестерин організму?

Дана речовина бере участь у багатьох життєво важливих процесах, його можна назвати будівельним матеріалом для клітин. Він є функціональним складником у виробництві статевих гормонів та кортикостероїдів, допомагає відновленню пошкоджених тканин та кровоносних судин. Холестерин незамінний для вироблення жовчних кислот та вітаміну Д. Речовина є транспортером Q10 — ензиму, що захищає клітини від впливу зовнішніх руйнівних факторів.

Дефіцит корисного холестерину призводить до збоїв роботи статевої, імунної та нервової систем. Це загрожує тривогами, депресіями й навіть раннім старінням.

Важливо, що холестерин у чистому вигляді не активний. Він має переміщатися за допомогою ліпопротеїдів. Саме ці транспортери роблять речовину корисною або шкідливою. Ліпопротеїди низької щільності надходять до організму з харчовими продуктами, і саме вони в сполуці з холестерином відкладаються у судинах, створюючи бляшки.

Як знизити ризики розвитку атеросклерозу?

Ліпопротеїди високої щільності вертають холестерин у печінку, де він перетворюється на корисні жовчні кислоти. І таким чином виводиться з організму.

Для оцінювання ризиків розвитку атеросклерозу та серцевих патологій потрібно здавати аналіз не тільки на загальний холестерин, а й на ЛПВЩ.

Які продукти допомагають підвищити ЛПВЩ:

  • оливкова олія;
  • жирна морська риба;
  • горіхи;
  • авокадо;
  • овочі.

Важливо дотримуватися здорового способу життя — збалансовано харчуватись, не порушувати режим сну, мати помірні фізичні навантаження, відмовитись від шкідливих звичок.

Данный материал публикуется на условиях договора на размещение рекламных материалов. Ответственность за достоверность содержания несут авторы статейных материалов. Редакция портала "Здоров-инфо" не несет ответственности за достоверность содержания статей, суждения и мнения авторов

 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED