Перевозка больных

Карієс: пломбувати, чи лікувати.

Карієс: пломбувати, чи лікувати.Безперечно, найрозповсюдженішим захворюванням ротової порожнини, на сьогоднішній день, є карієс зуба. Мабуть не існує людини, яка після або під час відвідування стоматолога не замислювалась би над тим, як попередити та як запобігти руйнуванню власних зубів.

Кожного дня стоматологи зі всього світу стикаються з проблемою мотивації пацієнта до лікування карієсу, а не просто пломбування порожнини, яка утворилась внаслідок функціонування карієсогенної мікрофлори. Тому, поговоримо про те, чому важливо саме вилікувати дане захворювання.

Карієс – це патологічний процес, що супроводжується демінералізацією та деструкцією твердих тканин зуба, внаслідок руйнівної дії кислот. Ці кислоти виробляють карієсогенні мікроорганізми, такі як, наприклад, St. mutans, St. sanguis та ін. Отже, причина виникнення карієсу – це недостатній рівень гігієни та бактерії, які руйнують зуб. Покращити якість гігієни в силах кожного та в будь-який час. Але якщо каріозний процес почав розвиватися, якщо порожнина утворилась, то її необхідно усунути та бажано на первинних етапах. Це допоможе зберегти найнеобхідніше – власні тканини зуба. Захворювання починається із стадії плями, потім утворюється порожнина в межах емалі, яка внаслідок прогресування поширюється вглиб зуба і, якщо карієс не лікувати, то процес уражає пульпу, внаслідок чого виникає пульпіт. На всіх стадіях розвитку, захворювання супроводжується «гниттям» твердих тканин, та розмноженням патогенної мікрофлори.
Карієс: пломбувати, чи лікувати.
Суть лікування карієсу http://www.identis.com.ua/services/restavratsionnaya_stomatologiya/konsultatsiya_vracha_stomatologa_restavratora/ полягає в тому, щоб не тільки видалити нежиттєздатні тканини,  вплинути на хвороботворні мікроорганізми, що залишаються в зоні ураження навіть після того, як порожнина вичищена, а також зберегти якнайбільше тканин, які уражені, але здатні до відновлення. Нажаль стереотип, що при лікуванні ураженого зуба необхідно все «висверлити» і потім замінити на якийсь твердий матеріал і все буде гаразд, достатньо глибоко в’ївся в наше сприйняття стоматологічного лікування.

Розвиток стоматології привів до появи нових матеріалів, які мають саме терапевтичний вплив на тканини зуба, а не інертно заповнюють простір. Важливо зберегти найбільшу кількість власних тканин та стимулювати клітини пульпи до створення нового шару замісного дентину. Лікування карієсу в межах поверхневого та особливо глибокого шарів дентину здійснюється завдяки установці ізолюючої лікувальної прокладки з іонообмінних матеріалів, які можуть не тільки відновити уражені тканини (не некротичні, або відсутні, а саме ті, які ще можливо повернути до здорової життєдіяльності), а також запобігти виникненню вторинного карієсу (карієсу під пломбою, що може протікати зовсім безсимптомно). До речі, важливо не просто використовувати ізолюючий матеріал, а слід приділити увагу якості матеріалу. Так само, як бронежилет може бути різного ступеня захисту, або як двері, які захищають наше помешкання від злодія, матеріал повинен бути надійним та справді працювати. Звичайно, людині, яка не працює у сфері стоматології важко розібратися в тому, який матеріал найкращий. Мабуть найбільш слід приділяти увагу до вибору медичного закладу та лікаря. Філософія лікувальної стратегії лікаря, як спеціаліста своєї справи, повинна базуватися на принципах збереження тканин зуба, відновлення та саме лікування, а не висічення та заповнення.

Саме лікуванню зубів, а не наповненню порожнини; відновленню природної функції http://www.identis.com.ua/photo-gallery/ та естетики, а не «замащуванню дірки»; запобіганню виникнення вторинного карієсу (під пломбою); зміцненню зубів, утворенню шару, який протидіє агресивній мікрофлорі, насиченню тканин фтором, тощо, приділена основна увага лікарів стоматологічного центру «ІМПЕРІЯ ДЕНТІС» http://www.identis.com.ua/about/.

Автор Данько Ліна Юріївна

Данный материал публикуется на условиях договора на размещение рекламных материалов. Ответственность за достоверность содержания несут авторы статейных материалов. Редакция портала "Здоров-инфо" не несет ответственности за достоверность содержания статей, суждения и мнения авторов.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED