Перевозка больных

Як правильно чистити зуби?

Дуже важливою складовою здоров’я порожнини рота та зубів є гігієна. Які б гарні та якісні у Вас не були пломби та коронки, але якщо ви не будете доглядати за ними та за своїми зубами, тканини навколо будуть уражені карієсом, ясна стануть запалені і комфорту в порожнині рота не буде.

Систематичне видалення мякого нальоту з зубів сприяєпроцесу достигання емалі зуба в дитячому віці. Активні компоненти, що знаходяться в зубних пастах та зубних еліксирах(ополіскувачах) для полоскання порожнини рота, збагачують тканини зуба та ясен мікроелементами, вітамінами,підвищують їх стійкість до шкідливого впливу. Регулярний масаж ясен при чищенні зубів щіткою покращуєкровообіг в тканинах пародонтута сприяє активації обміну речовин.
Індивідуальна гігієна – це ретельне і регулярне видалення зубного нальоту з поверхні зубів та ясен самою людиною або батьками у дітей молодшого віку, за допомогою різноманітних засобів гігієни.

Для гігієни використовують різноманітні засоби: зубні пасти, гелі, зубні порошки, еліксири; і предмети для догляду за порожниною рота (зубніщітки, нитки, щітки для язику, міжзубні йоршики). В останній час їх асортимент став широкий та різноманітний.

Важлива значення має і метод, за допомою якого здійснюється чищення зубів. Можна мати надсучасну розрекламовану зубну щітку, самудорогу зубну пасту, але використання неправильноїметодики чищення зубів не дасть бажаємого ефекту.

В основномумивикористовуємо «Стандартний метод чищення зубів»Г.Н.Пахомова, 1982. Він полягає в тому, що зубний ряд умовноділять на декілька сегментів (ділянок)– боковий-передній-боковий верхньої та нижньої щелепи. Чищення зубів починають з ділянкив областіверхніх правих жувальних зубів, послідовнопереходячивід ділянкт до ділянки вздовж верхньої щелепи. В такомуж порядкупроводятьчищення зубів на нижній щелепі. При чищенніщічних та язичних (на нижній щелепі), піднебінних (на верхній щелепі) поверхоньвеликих та малих жувальних зубів, робочу частину зубної щітки розташовують під вуглом45° до зубаі роблять підмітаючи рух щіткою від ясни до верхівки зуба, одночасно видаляючи наліт з зубів та масажуючи ясну. На кожний сегмент повинно припадати 15-25 підмітаючих рухів ззовні та стільки ж зсередини.

Жувальні поверхні зубів чистять зворотно-поступальнимирухами вздовж зубного ряду.


Губну поверхню передньої групи зубівверхньої та нижньої щелепчистять такими ж рухами, уподовж довжини короноквід ясни до верхівки зуба.


Не забуваємо обов’язково чистити піднебінну (на верхній щелепі) та язикову поверхню (на нижній щелепі)передніх зубів. При цьому ручка щітки повинна розташовуватисявертикально під невеликим кутом.


Закінчуємо чищення всіх ділянок круговими рухами з захопленням ясни майже без тиску на зуби.

Важливо пам’ятати, що зуби потрібно чистити після прийому їжі.У багатьх виробився стереотип:зранку встаємо, умиваємося і чистимо зуби, а потім йдемо снідати. І всі зусилля по чищенню зубів зводимо нанівець, тому що після сніданкуна зубах залишаються залишки їжі, на яких осідають мікроорганізми порожнини ротаі утворюється зубний наліт, котрий на протязі дня негативно діє на зуби та викликає запалення ясен. Тому необхідно привчатидітей і самому показувати приклад, чиститизубипісляприйому їжі. Зранку, коли вмиваєтесь, рот необхідно просто прополоскатикипяченою водоюабо ополіскувачем порожнини рота, потім, після сніданку, почистити зуби щіткою та пастою. Друге чищення зубів потрібно проводити перед сном. При можливості було б добре чистити зуби після кожного прийому їжі. Якщо немає такої можливості тонеобхідно закінчувати прийом їжі полосканням рота зубними ополіскувачами або жуванням твердої їжі (яблуко, морква і т.п.).

Індивідуальна гігієна порожнини рота є важливою ділянкою у профілактиці карієса, тому привчайте дітей з раннього віку регулярно іправильно чиститизуби. Цебуде великим успіхом у збереженні здорової и красивої посмішки.

Стоматологическая клиника «Империал» http://zdorov-info.com.ua/meduchrezhdenija/item/14055-stomatologicheskaja-klinika-imperial.html в Киеве предоставляет услуги врачей стоматологов всех специальностей:профилактика  и лечение зубов, протезирование, отбеливание зубов, а также имплантация зубов и ортодонтия.

Официальный сайт: http://zdorov-info.com.ua/meduchrezhdenija/item/14055-stomatologicheskaja-klinika-imperial.html
Контактные телефоны: (044) 227-22-03, (098) 517-76-07, (099) 229-22-09

Нам доступны любые формы оказания услуг:  от простой консультации стоматолога до комплексного подхода к восстановлению здоровья ротовой полости.

Данный материал публикуется на условиях договора на размещение рекламных материалов. Ответственность за достоверность содержания несут авторы статейных материалов. Редакция портала "Здоров-инфо" не несет ответственности за достоверность содержания статей, суждения и мнения авторов.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED