Перевозка больных

Чи можна повернути гроші за куплені ліки

Чи можна повернути гроші за куплені лікиЛікарські препарати належать до категорії непродовольчих товарів, які не підлягають поверненню за умови належної якості.

Дане питання регулюється законом, проте передбачені ситуації, в яких споживач все ж таки має право вимагати повернення коштів. Розглянемо, за яких умов та як повернути гроші за куплені ліки в Україні?

Чи можна повернути гроші за куплені ліки

Діючий наказ МОЗ №360 від 19.07.2005 року та Постанова КМУ №172 від 19.03.1994 року свідчать, що лікарські препарати, а також вироби медичного призначення належної якості, придбані в аптеках або їх структурних підрозділах поверненню не підлягають. 

Якщо засіб сертифікований, має офіційну інструкцію, нормальний термін придатності, реалізується в оригінальній упаковці, просто повернути його в аптеку не вдасться, тож рекомендуемо не просто перевірити наявність ліків в аптеках, а і цілісність упаковки та терміни придатності перед покупкою. Навіть якщо ви просто переплутали назву препаратів, не розкрили упаковку та маєте товарний чек, це не змінює ситуації.

Проте кожен громадянин захищений ще й Законом України “Про захист прав споживачів”. І саме цей документ регулює порядок повернення ліків за певних умов. Розберемо докладно, як повернути гроші за куплені ліки і в яких ситуаціях це можливо.

Випадки, коли можливе повернення коштів за куплені ліки в аптеці

Повернути в аптеку препарат на законних підставах і зробити повернення коштів можна лише за його неналежної якості.

Щоб повернути гроші за куплені ліки, потрібно пред'явити:

  • товарний чек;
  • доказ того, що препарат дійсно неякісний.

Як доказ може виступати висновок експертизи Державної служби України після проведення лабораторного дослідження ліків та встановлення його невідповідності. Виконується воно безкоштовно протягом 7 днів із моменту звернення споживача.

Підставою для перевірки можуть стати:

  • підозра на фальсифікацію товару;
  • відсутність побічних ефектів в інструкції;
  • відсутність або спотворення маркування;
  • невідповідність упаковки, форми випуску, заявленої виробником і т.п.

Висновок надсилається споживачеві у вигляді офіційного документа, з яким далі потрібно звернутися в аптеку для повернення ліків та відшкодування його повної вартості.

Бо сьогодні можна купити препарати онлайн через відповідні сервіси, споживач має право відмовитися від свого замовлення при отриманні, якщо:

  • пошкоджена первинна або вторинна упаковка препарату;
  • опубліковано заборону на продаж та вживання даного засобу;
  • закінчився термін придатності;
  • отриманий препарат не відповідає замовленому за формою випуску, дозування, складу та ін.

Що робити з лікарським препаратом, за який не вдалося повернути гроші

Якщо препарат належної якості вам не знадобився, ви можете віддати його людині, яка її потребує, або ж утилізувати. Зверніть увагу, що викидати лікарські засоби просто так у сміття не можна з метою безпеки, оскільки їх може випадково знайти дитина, тварини, а це може спричинити серйозні наслідки для їхнього здоров'я та життя.

Данный материал публикуется на условиях договора на размещение рекламных материалов. Ответственность за достоверность содержания несут авторы статейных материалов. Редакция портала "Здоров-инфо" не несет ответственности за достоверность содержания статей, суждения и мнения авторов.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED