Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

МОЗ: в Україні змінили вимоги до зберігання вакцини Comirnaty на прохання виробника

МОЗ: в Україні змінили вимоги до зберігання вакцини Comirnaty на прохання виробникаУ травні 2021 року, після серії нових досліджень, виробник вакцини Comirnaty компанія Pfizer подала на погодження до національних та міжнародних регуляторних органів з охорони здоров’я запит на збільшення терміну зберігання своєї антиковідної вакцини, зокрема зберігання нерозведеного препарату за температури від +2°C до +8°C протягом місяця, замість 5 днів.

Європейське агентство з лікарських засобів, Управління з продовольства і медикаментів США, Агентство з регулювання лікарських засобів Великої Британії та відповідні органи інших країн розглянули це звернення та змінили вимоги до зберігання вакцини у своїх країнах.
 
Тепер нерозведену вакцину Comirnaty після розмороження можна зберігати за температури від +2C до +8C протягом 31 дня (раніше дозволялося 5 днів). Слід зазначити, що дана вимога діє для партій вакцини, термін придатності яких закінчується після 30 квітня 2021 року. Інструкція до нових партій вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech вже містить оновлені вимоги до температури зберігання - bit.ly/Comirnaty.
 
Зазначені зміни набули чинності згідно з наказом МОЗ України від 09.06.2021 № 1163 «Про державну реєстрацію (перереєстрацію) лікарських засобів (медичних імунобіологічних препаратів) та внесення змін до реєстраційних матеріалів».
 
Тож відповідно до чинної інструкції та рекомендацій виробника, наявні в Україні серії вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech та нові серії, які будуть постачатися, можна безпечно зберігати в пунктах щеплень  у звичайних холодильниках, при температурі від +2°C до + 8°C, протягом одного місяця.
 
Нагадаємо, що на Харківщині виявили порушення при транспортуванні майже 10 тисяч доз вакцини Pfizer. Повідомляється, що до обласного аптечного складу Харківщини прибули 21,6 тис. доз вакцини проти коронавірусної хвороби від Pfizer. Під час отримання препарату на складі у двох контейнерах (загалом – 9 360 доз вакцин) виявили порушення холодового ланцюга під час транспортування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED