Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чи може якісна медицина бути безоплатною? Нові етапи медичної реформи

Чи може якісна медицина бути безоплатною? Нові етапи медичної реформиЗначних затрат потребують сучасні медичні технології. Відповідно завдання держави – зробити фінансово доступнішим для громадян високоспеціалізоване лікування коштом нових фінансових інструментів.
Мінфін провело аналіз, який свідчить, що вартість операцій у високоспеціалізованих клініках становить десятки, а часом – сотні тисяч гривень. Ідеться про операції на серці, нейрохірургію, трансплантацію органів. Більш ніж половина цієї вартості – медичні вироби, зокрема, стенти, нейро- та кардіостимулятори тощо.
 
Аби згадані послуги надавати пацієнтам безплатно, Міністерство фінансів разом з Національною академією медичних наук України (НАМН) 2017 року започаткували пілотний проєкт. Ідеться про запровадження нових фінансових механізмів з надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги у чотирьох установах Академії.
 
В рамках проєкту команда Мінфіну забезпечила перехід установ Академії від кошторисного утримання до оплати за кожну надану пацієнту послугу.
Було сформовано довідник хірургічних, кардіологічних та нейрохірургічних високоспеціалізованих послуг, які не надаються або надаються в обмеженій кількості в інших закладах охорони здоров'я. Порахували їхню собівартість із застосуванням міжнародної методики обліку витрат шляхом покрокового розподілу коштів "зверху донизу".
 
Було оцінено фінансово програму державних медичних гарантій, пов'язану з наданням високоспеціалізованої медичної допомоги, та заплановано бюджетні ресурси, аби зняти цей тягар із пацієнта. На ці послуги у 2020-му спрямували 763,4 млн гривень.
 
Торік у рамках проєкту пацієнти отримали за кошти державного бюджету понад 27 тисяч вартісних медичних послуг на 567,1 млн гривень. З них – близько 10 тисяч були повністю безплатними для пацієнтів.
Собівартість таких операцій коливається від кілька десятків до кілька сотень тисяч. 
 
Які зміни чекати в проєкті у 2021 році?
 
Кошти, передбачені у 2020-му, також було спрямовано на придбання необхідного для надання таких послуг медичного обладнання та створення запасу ліків і медичних виробів. Це дозволило у поточному році надавати медичні послуги безперервно, до закупівлі нових ліків.
 
Реалізація пілотного проєкту була кроком до запровадження програми медичних гарантій для третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.
 
У 2021 році розширено перелік медзакладів, що фінансуються за новим принципом. Це вже вісім установ Академії.
 
Отримані результати постійно аналізуються, з метою запровадження єдиної фінансової політики з оплати надання в Україні третинної меддопомоги в рамках програми медичних гарантій.
 
Нагадаємо, що учасниками пілотного проєкту у 2017‒2020 роках були чотири установи НАМН: Національний інститут хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова, Інститут нейрохірургії імені академіка А. П. Ромоданова, Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова, Національний науковий центр "Інститут кардіології імені академіка М. Д. Стражеска".

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED