Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Коли запрацює е-лікарняне: подробиці

Коли запрацює е-лікарняне: подробиціЕлектронний лікарняний мали запустити ще у квітні 2020 року, згодом ймовірну дату кілька разів переносили. Тепер перенесення відбулося на 2021 рік.
Нагадаємо, що в Мінсоцполітики обіцяли запуск ще в січні, а чинний міністр охорони здоров'я Максим Степанов в липні заявляв, що система електронних лікарняних може запрацювати у тестовому режимі із серпня 2020 року.
Однак 24 листопада міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що е-лікарняні запрацюють вже з 2021 року.
 
Міністр написав, що запуск е-лікарняних дозволить не лише скасувати лікарняний як паперову довідку, що є елементом бюрократії, а й заощаджувати час лікарів та пацієнтів.
“Це можливість швидко та ефективно оплачувати лікарняні без фізичних контактів, гарантувати обґрунтованість виплат та економити державні кошти”, – йдеться в його повідомленні.
Зазначається, що електронні лікарняні будуть одразу в електронному вигляді, нічого дублювати не потрібно.
 
Заповнення звичайної форми в онлайн-системі займатиме декілька хвилин.
Після цього підписаний електронним підписом документ автоматично надсилатиметься до інших державних органів для виплат, — пояснив Федоров.
 
Е-лікарняне працюватиме наступним чином:
  1. Кожен лікар, який буде видавати лікарняний, повинен підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі.
  2. Інформація через реєстр в Пенсійному Фонді автоматично передаватиметься у Фонд соціального страхування, і там знатимуть, що людина захворіла і повинна отримати компенсацію, оскільки є платником єдиного соціального внеску.
  3. Лікарняний матиме фіксований термін. Наразі в країні працюють протоколи. Кожна хвороба в середньому має відповідну кількість днів для лікування.
Щодо переваг даного запровадження, то в уряді розповіли, що таким чином збираються боротися та відстежувати потенційні "схеми", коли "на лікарняний" іде половина співробітників підприємства, які фактично продовжують працювати, але отримують ще й виплати з Фонду соцстрахування.
 
Також це пришвидшить процедуру отримання страхових виплат і зменшить шахрайство: тепер купити фейкові лікарняні за 200 – 300 гривень буде нереально. А людям не потрібно буде відвідувати лікарню, щоб закрити лікарняний.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED