Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Амбулаторна спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога: напрями програми медичних гарантій-202

Амбулаторна спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога: напрями програми медичних гарантій-2021Медичні експерти обговорили вимоги до трьох пакетів - "Профілактика та діагностика спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах", "Стоматологічна допомога дорослим та дітям" та "Мамографія". 
 
Пропозиції за напрямами амбулаторної спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги обговорили медичні фахівці на засіданні Робочої групи з питань розробки проєктів специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за Програмою медичних гарантій-2021. 
 
У дискусії взяли участь практикуючі лікарі, головні лікарі та директори медичних закладів, керівники лікувальних відділень та представники громадських організацій. Вони розглянули та прийняли проміжний перелік експертних пропозицій та зауважень до Проєкту специфікацій та умов закупівлі за пакетами ПМГ-2021 "Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах", "Мамографія" та "Стоматологічна допомога дорослим та дітям". 
 
Щодо профілактики, діагностики, спостереження, лікування та реабілітації пацієнтів в амбулаторних умовах розглянуто наступні пропозиції: 
  • проведення додаткових лабораторних досліджень відповідно до галузевих стандартів, зокрема, бактеріологічне дослідження на збудники дифтерії (мазок із зіву та носа); 
  • до пункту про проведення інструментальних методів дослідження (рентгенологічних, ендоскопічних, ультразвукових, функціональних), відповідно до напряму надання допомоги у закладі, додано "або на умовах договору підряду";
  • до необхідного у закладі медичного обладнання додати наявність рентген-апарату тощо.
Також експерти зауважували  про діагностичну важливість  включення до амбулаторного пакета таких інструментальних досліджень як  КТ та МРТ у закладі або на умовах підряду.  Лікарі пропонували додати проведення медико-генетичного консультування, спеціалізованого лабораторного генетичного обстеження пацієнтів з підозрою на наявність спадкової та/або вродженої патології, що перебуває на етапі обговорення. 
 
Фахівці обговорили питання щодо вимог до спеціалізації та кількості медиків, зокрема, пропонувалося прописати рекомендовану кількість медичних сестер щодо кількості пацієнтів. Також пропонували включити до пакета лікаря-анестезіолога та/або лікаря-анестезіолога дитячого. 
 
Щодо змін вимог до пакета "Мамографія" експерти запропонували:
  • після проведення процедури надавати пацієнтці чіткі рекомендації з подальших консультацій, надто у разі виявлення доброякісних новоутворень та необхідності спостерігатись надалі у профільного спеціаліста;
  • аналіз та опис результатів досліджень, що проводиться лікарем-рентгенологом, з наданням рекомендацій щодо терміну наступного дослідження та методів уточнення виявлених змін при необхідності тощо.
При розгляді пакета "Стоматологічна допомога дорослим та дітям" фахівці обговорили питання щодо надання ургентної стоматологічної допомоги дітям та дорослим, вимоги до спеціалізації та кількості фахівців, проведення інструментальних досліджень в рамках ургентної стоматологічної допомоги, а також планової стоматологічної допомоги дітям та інше.  
 
Нагадаємо, що у Національній службі здоров’я України протягом двох місяців триватимуть засідання Робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, які надаються за Програмою медичних гарантій у 2021 році. 
 
У складі Робочих груп - лікарі, представники МОЗ, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій.  
Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED