Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Медзакладам перерахували на лікування пацієнтів з туберкульозом вже понад 670 млн грн – НСЗУ

Медзакладам перерахували на лікування пацієнтів з туберкульозом вже понад 670 млн грн – НСЗУЗ початку дії Програми медичних гарантій кількість пацієнтів з туберкульозом, які лікуються амбулаторно, зросла на понад 6 тисяч.
В Україні 48 медичних закладів лікують пацієнтів з туберкульозом за Програмою медичних гарантій. З квітня цього року Національна служба здоров’я України виплатила їм понад 670 млн грн.
Тариф, який діє на терапію хворих на туберкульоз, покриває як стаціонарний, так і амбулаторний етап надання медичної допомоги. Значно дорожчим є лікування мультирезистентної форми туберкульозу. З 1 вересня НСЗУ ініціювало збільшення тарифу на лікування мультирезистентного ТБ на 40%.
 
Однак, за нової системи фінансування у медичних установ зникає мотивація тримати хворих у стаціонарі без медпоказань, бо зайняте ліжко не оплачується. Медзаклад одержує гроші за діагностику та терапію хворого. Довготривала госпіталізація спричиняє надмірні витрати на терапію хворих з ТБ, а також може викликати повторне зараження у стаціонарі.
 
Згідно з інформацією e-Health, кожного місяця, починаючи з 1 квітня,  зростає число пацієнтів, які проходять лікування ТБ в амбулаторних умовах. Водночас показники госпіталізованих пацієнтів з ТБ, лишаються сталими. Це говорить про те, що у стаціонарах знаходяться переважно хворі, що мають відкриту форму ТБ. Так за інформацією з e-Health, у травні число пацієнтів з ТБ, які лікувалися амбулаторно, складало 3 248 людей, у стаціонарі отримували лікування 669 осіб. Вже у вересні кількість хворих на амбулаторному лікуванні, коли порівняти з травнем, збільшилася на понад 6 000 хворих і становила 9 580. При цьому кількість хворих у стаціонарі у вересні, у порівнянні з травнем, стала більшою всього на 167 осіб і становила 836 осіб.
 
Хворі на ТБ мають право на безкоштовні  лабораторні та інструментальні дослідження, лікування в стаціонарі та амбулаторно, медикаменти з Нацпереліку, а також ліки, які купують централізовано за гроші з бюджету.
 
Нагадаємо, міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що МОЗ планує з наступного року у 3 рази збільшити тариф на лікування хворих на туберкульоз.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED