Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Наслідки для онкохворих при відмові від планових операцій

Наслідки для онкохворих при відмові від планових операційЗ кожним місяцем відстрочки лікування збільшується ризик смерті від багатьох видів раку. Йдеться про лікування хіміо- та радіотерапією та хірургічним методом.

Перенесення лікування в Україні та світі

Під час пандемії COVID-19 питання відстрочки лікування онкохворих стало особливо гостро, пише BMJ. Автори дослідження повідомляють, що в багатьох країнах затримують виконання операцій та інших видів лікування. Частково це пов'язано з тим, що системи охорони здоров'я мобілізують усі ресурси на боротьбу з коронавірусом.
 
МОЗ 9 листопада оголосили про перехід України на другий  етап реагування на поширення коронавірусу. Відтак, клініки припиняють проведення планових операцій.
Однак МОЗ та керівники лікарень роз'яснили обмеження в медичних закладах, що йдеться про заборону планових операцій, які можна перенести без шкоди для пацієнта й остаточне рішення може ухвалити лише лікар. Жодним чином не змінюється лікування вагітних, породіль, немовлят. У звичному режимі працюють онкологічні та паліативні заклади.

Які наслідки може мати відмова від планових операцій

Вчені з Канади й Великобританії розглянули види раку, які складають 44% онкологічних захворювань у світі: злоякісні пухлини сечового міхура, молочної залози, товстої кишки, легень, шийки матки, голови та шиї. 
Згідно з отриманими даними, затримка лікування на кожні чотири тижні призводить до збільшення ризику смерті на 6-8%. Запізнення з іншими видами лікування може мати більш серйозні наслідки. У пацієнтів, які не отримували своєчасно променеву терапію і "хімію", ризик смерті за чотири тижні збільшувався на 9-13%.
Ризик смерті зростає прогресивно, виявили вчені. Наприклад, при затримці хірургічного лікування раку молочних залоз на вісім тижнів він додатково збільшується на 17%, на 12 тижнів – на 26%. Згідно з їхніми розрахунками, в США відстрочка такого лікування на 12 тижнів могла б привести до додаткових 6100 смертям на рік.
Вчені вказують, що чим більше охорону здоров'я буде фокусуватися на своєчасному наданні онкологічної допомоги, тим краще будуть виживати пацієнти. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED