Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які методи діагностики є безкоштовними у випадку COVID-19

Які методи діагностики є безкоштовними у випадку COVID-19Комп'ютерна томографія та рентген є безкоштовними послугами для пацієнтів з коронавірусною хворобою чи при підозрі на неї. Адже вони входять до пакета послуг для пацієнтів з COVID-19 і мають бути безоплатними.
Про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час брифінгу 12 жовтня. 
 
«Якщо є відповідне направлення сімейного лікаря або лікуючого лікаря, то громадянам ця послуга надається безоплатно, тобто за це сплачує держава», – повідомив очільник МОЗ.
 
Також очільник МОЗ наголосив, що в тому випадку, якщо за послугу (КТ чи рентген) вимагають гроші, слід залишити скаргу, зателефонувавши у контакт-центр Національної служби здоров'я України за номером 1677, або залишити офіційну скаргу на сайті НСЗУ в розділі «Громадянам».
Однак варто зазначити, що послуги для хворих на COVID-19 мають бути безкоштовними у тих медзакладах, які підписали відповідний договір з Національною службою здоров'я.
Міністр закликав українців повідомляти про випадки, коли з пацієнтів вимагають кошти за вже оплачені державою послуги. Це потрібно для того, щоб МОЗ могло оперативно реагувати та ліквідувати подібні ситуації.
«Міністерству потрібен постійний контакт з суспільством щодо подібних ситуацій», – додав Степанов.
 
Доцільність проведення томографії та рентгену при підозрі на COVID-19 повинен вирішувати лікар. Оскільки близько 88% випадків захворювання перебігають з ознаками запалення, пік змін в легенях випадає на 7-11 день від початку захворювання, тому саме лікар визначає необхідність в проведенні КТ та рентгену для первинної діагностики.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED