Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

МОЗ України презентувало зміни в охороні здоров’я міжнародним партнерам

МОЗ України презентувало зміни в охороні здоров’я міжнародним партнерамКлючові партнери Міністерства охорони здоров’я - представники посольств та міжнародних організацій - високо цінують зміни в охороні здоров’я, які вже відбулися, та підтримують міністерство на шляху реалізації цих змін. Разом з ними в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун та її заступники - Павло Ковтонюк, Ольга Стефанишина, Олександр Лінчевський, Роман Ілик обговорили наступні кроки та пріоритетні напрямки роботи МОЗ України в 2019 році, трансформацію охорони здоров’я під час зустрічі 17 квітня.

Зміни в системі охорони здоров’я, що наразі відбуваються, та їхня позитивна динаміка стають можливими, зокрема завдяки підтримці партнерів.

Результати трансформації станом на зараз:

  • Система охорони здоров’я стає більш пацієнтоорієнтованою. Відбувається фактично декомунізація старої системи та створення такої, в центрі якої перебуває пацієнт. Нинішній курс - орієнтація не на хвороби, а на здоров’я кожного конкретного пацієнта. Більше уваги приділяється профілактиці, ранній діагностиці та попередженню захворювань.  Адже на етапі недопущення станів загострення хронічних хвороб чи профілактики захворювань вдається вирішити більшість проблем зі здоров’ям. А попереджати захворювання значно легше і дешевше, ніж лікувати.
  • Зміни, які відчуває кожен українець, почалися з первинної медичної допомоги. Свого лікаря (сімейного лікаря, терапевта або педіатра) обрали вже 27 мільйонів українців. 70% з тих пацієнтів, які обрали свого лікаря, задоволені ним - дані соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного наприкінці березня цього року.
  • Зміни на первинній ланці медицини відчули не лише пацієнти. Умови роботи лікарів та зарплати покращуються там, де медзаклади уклали договір з НСЗУ та мають активне і ефективне керівництво. Сімейні лікарі, терапевти, педіатри і медсестри, які працюють у таких закладах охорони здоров’я, вже мають вищий дохід.
  • Системна боротьба МОЗ України з корупцією в охороні здоров’я сприяє створенню нової системи, де неможливі самі причини корупції завдяки зрозумілим, прозорим, чітким і чесним новим правилам і процедурам, однаковим для всіх. Як результат - українці рідше дають хабарі, про що свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Соціологічною групою Рейтинг у жовтні 2018 року.  7% “віддячували” лікарю у жовтні 2018 року проти 20% - у серпні 2017 року.
  • Сама система охорони здоров’я стає прозорішою, дедалі більше унеможливлюючи випадки корупції. Українці мають право на відкритий доступ до інформації про безоплатні ліки, про благодійні внески у медзаклади. Система «Електронне здоров'я», яку почали впроваджувати, забезпечує прозоре фінансування. Електронний реєстр пацієнтів, що потребують інсулінотерапії, дало змогу не допускати завищені потреби в інсулінах, унеможливити підробку рецептів і наявність у системі пацієнтів, яких насправді не існує. Керівників державних і комунальних медзакладів по усій країні вибирають не “свої”, а конкурсна комісія.  Заслуховування звітів керівників вищих медичних і фармацевтичних навчальних закладів та закладів післядипломної освіти МОЗ України про виконання умов контракту дали змогу виявити низку правопорушень та зловживань ректорів.
  • Ліків стало більше. Залучення міжнародних організацій допомогло викорінити корупцію в централізованих закупівлях та дозволило використати на додаткові закупівлі до 39% виділених коштів. Ці кошти вимірюються мільярдами гривень, за які були закуплені додаткові ліки для пацієнтів та було врятовано більше життів. Різниця в цінах на окремі препарати до залучення міжнародних організацій до державних закупівель та після досягає кількох разів. 
  • Велика увага в Україні приділяється вакцинації. Адже це - питання національної безпеки. Такі спалахи, як спалах кору, що наразі триває в Україні загрожує українцям. Завдяки щепленням людству вдалося побороти багато інфекційних хвороб. Відмова від щеплень - у списку глобальних загроз людству. Національний календар профілактичних щеплень передбачає вакцинацію дітей проти 10 захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту; дорослих - проти дифтерії та правця. Держава закуповує вакцини у відповідності до Календаря і таким чином гарантує можливість українцям отримати безоплатні щеплення для профілактики цих хвороб і захистити своє життя і життя своєї дитини.
  • Працює урядова програма “Доступні ліки”, яка  поліпшила доступ українців до лікування. За нею пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою. У реєстрі -  258 препаратів. 64 з них пацієнти зможуть отримувати повністю безоплатно.
  • Трансформація розпочалася і на рівні медичної освіти. Адже від рівня підготовки лікаря залежить здоров’я його майбутніх пацієнтів. Стратегію розвитку медичної освіти, розроблену МОЗ України, західні експерти називають перспективною та комплексною, що може здійснити справжні якісні зміни. Вона розрахована на 10 років. Вже встановлено поріг для вступу до університетів на медичні спеціальності, запроваджено ЄДКІ та впроваджується безперервний професійний розвиток.
  • Відбуваються зміни у екстреній допомозі. В Україні впроваджують центральну електронну систему для оптимізації роботи диспетчерських служб, а також трансформується система професійної підготовки працівників екстреної медицини.
Джерело: http://moz.gov.ua

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED