Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Електронний реєстр оптимізує закупівлі інсуліну для пацієнтів – МОЗ

Електронний реєстр оптимізує закупівлі інсуліну для пацієнтів – МОЗЦього року в Україні розроблено та впроваджено Реєстр пацієнтів, що потребують інсулінотерапії. Завдяки цьому докорінно змінилася схема отримання інсуліну пацієнтами, який раніше закуповувався регіонально за тендерною процедурою.

На сьогодні більшість областей України уже користується даним реєстром та успішно працює за процедурою реімбурсації щодо інсуліну. Щоб уникнути неточностей, МОЗ на своєму офіційному сайті розмістило роз’яснення щодо тонкощів отримання інсуліну за новою схемою. Отже, перше, що потрібно зробити пацієнтові, – відвідати свого ендокринолога та відмітитися у Реєстрі, після чого він отримує електронний рецепт на інсулін. З цим рецептом слід відвідати аптеку, яка бере участь у програмі реімбурсації, впродовж 30 календарних днів. Перелік аптечних закладів, які відпускають інсулін за даними електронними рецептами, можна дізнатися у свого лікаря або в місцевому департаменті охорони здоров’я.

Закупівля інсуліну наразі здійснюється за кошти державного та місцевого бюджетів, при цьому 40-50% виділяє держава, решту потреби покриває регіон. Кінцевий розпорядник усіх виділених для цієї потреби коштів – орган місцевого самоврядування.

У МОЗ стверджують, що раніше інсулін закуповували за результати тендерів, які проводилися з порушеннями та мали велику корупційну складову. Через це препаратів закуповували більше, ніж треба, було багато розрізнених і ніяким чином між собою не поєднаних списків пацієнтів, які потребують інсулінотерапії. За старими списками 220 тисяч пацієнтів потребувало інсуліну у 2017 році, із запровадженням електронного реєстру стало очевидно, що багато прізвищ дублюється, а невикористаний інсулін списується та перепродується. Станом на 1 серпня 2017 року в електронному реєстрі було усього лише 174 тисячі осіб.

Крім того, через тендери закупівельна вартість інсуліну у різних регіонах країни дуже сильно відрізнялася, а контролю за тим, отримав пацієнт інсулін, чи ні, фактично ніякого не було. Реєстр дає змогу контролювати кількість осіб, які дійсно потребують інсуліну, це єдиний по країні список без дублювань та неточностей. Вдруге внести людину до нього неможливо з технічної точки зору.

У МОЗ заявляють, що зараз немає затримок із поставками інсуліну в регіони.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED