Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сьогодні відзначається Всесвітній день здорового сну

Сьогодні відзначається Всесвітній день здорового снуПочинаючи з 2008 року світ відзначає Всесвітній день сну. Його призначили на п’ятницю другого повного тижня березня у рамках проекту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з проблем сну та здоров’я. Цього року подія припадає на 17 березня.

Сон – це особлива форма існування організму, надзвичайно важлива для його нормального функціонування. Якщо він організований правильно, людина відновлює сили, набирається бадьорості на новий день. Саме тому здорова людина під час пробудження відчуває свіжість, готова до роботи та нових звершень. ВООЗ наголошує на проблемах зі сном, актуальних для сучасного світу, результатами яких є психічні та фізичні розлади. Дуже важливо вчасно засинати та пробуджуватися, висипатися, забезпечити собі спокійний відпочинок.

У середньому кожна людина витрачає до третини свого життя на сон, під час якого спостерігається мінімальний рівень мозкової активності та знижені реакції організму на будь-які подразники. Доведено, що тривалі періоди недосипання негативно впливають на якість життя: зникає почуття гумору, з’являється дратівливість, замкненість, погіршується пам’ять, загострюються хронічні хвороби.

Лікарі стверджують, що погана якість сну – це одна зі сходинок до майбутніх інфарктів, інсультів, гіпертонії, ожиріння, нервових розладів, погіршення працездатності. Саме тому проблема тривалості та якості сну має медичний характер. Сон допомагає мозку позбутися всього зайвого, очистити нейронні сполучення від непотрібних білків.

Багато спати – це не менш шкідливо для людини, ніж недосипати. Вчені стверджують, що ідеальна тривалість сну для дорослої людини – 7-8 годин на добу, для дитини – 10 годин. Також важливе значення має час, коли людина засинає: для дітей ідеально відправлятися у ліжко о 21:00, для дорослих – о 22:00. Справа в тому, що в період з 22:00 до опівночі у людини під час сну виробляється гормон мелатонін, завдяки якому вона буде себе почувати бадьорою і щасливою наступного дня. У дітей він починає вироблятися на годину раніше – о 21:00. Якщо людина у цей час не спала, вона втратила свою «порцію щастя», і сон не буде мати такого позитивного відновлюючого ефекту.

Всесвітній день сну нагадує про те, що все в життєдіяльності людини пов’язане. Недосипання та погана якість сну є медичною проблемою, яка тягне за собою важкі наслідки. Тож слід виховувати у себе та своїх дітей культуру сну, щоб бути здоровими та щасливими.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED