Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

На Україну насувається нова хвиля грипу та ГРВІ

На Україну насувається нова хвиля грипу та ГРВІГрип та ГРВІ, після певного відступу у січні, знову йдуть у наступ. Прогнозується, що вже з початку лютого Україну накриє нова хвиля епідемії, а клінічні випадки захворюваності на ці недуги можуть фіксуватися аж до березня-квітня 2017 року.

На даний момент оприлюднена офіційна інформація від Центру грипу та ГРВІ, що працює при МОЗ України. Станом на 25 січня 2017 року ситуація така: найбільше на грип та ГРВІ хворіють у Волинській області, найменше – у Харківській. Хворіють в основному діти до 17 років – 55,7% пацієнтів. Госпіталізують лише близько 4% від усіх, хто занедужав, решта лікується амбулаторно. В основному лікування в стаціонарі потребують діти віком до 4 років.

Також Центр грипу та ГРВІ при МОЗ відмічає наступну тенденцію: якщо в листопаді-грудні 2016 року мова йшла про зростання захворюваності насамперед через ГРВІ, то у лютому прогнозується збільшення хворих саме через вірус грипу. Про це свідчать лабораторні дослідження та показники по дев’яти областях країни, в яких епідемія вже починає набирати обертів. Головна причина появи нової хвилі грипу – повернення студентів та школярів на навчання після новорічних канікул. Щоправда, невтішні прогнози ще можуть дещо змінитися через сильні морози, які вдарили в кінці січня. Адже віруси не люблять холоду і погано розмножуються у подібних умовах. А от якщо настане різке потепління, епідемії не уникнути.

На грип хворіють не лише в Україні, він охопив майже весь світ. Вірус прийшов з Азії та захопив крім нашої ще 22 європейські країни. Найгірша ситуація з цією хворобою зафіксована в Албанії та Македонії. Погані показники відмічаються в таких країнах, як Ісландія, Ірландія, Франція, Італія, Румунія, Швеція. Ситуація погіршується тим, що українці часто відвідують ці держави у туристичних чи ділових поїздках, а отже, можуть привезти вірус ще й звідти. Натомість громадяни більшості країн, з якими Україна має безпосередній кордон, хворіють менше за наших співвітчизників.

Ситуація із захворюваністю на грип та ГРВІ є досить типовою та прогнозованою для цієї пори року. Захистити себе можна шляхом вакцинації та укріплення імунітету завдяки здоровому способу життя. Лікарі стверджують, що ще не пізно зробити щеплення від грипу: після введення ін’єкції імунітет сформується через 2-3 тижні, а отже, людина буде захищеною до кінці епідеміологічного сезону.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED