Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

У вагітних хлопчиками частіше виникають проблеми зі здоров’ям, кажуть науковці

Серйозні ускладнення під час вагітності більше загрожують мамам, які чекають на хлопчиків. Про це йдеться в дослідженні, проведеному вченими з австралійського університету.
Науковці спостерігали за вагітністю та післяпологовим періодом більш ніж півмільйона жінок. Виявилось, що стать дитини безпосередньо пов’язана зі здоров’ям як малюка, так і матері. Про це повідомляє одна із авторів дослідження, Петра Вербург, науковий співробітник австралійського Університету Аделаїди.

 
Хлопчики частіше народжувались недоношеними, що стало причиною їхніх проблем зі здоров’ям у майбутньому. Крім того, у жінок, які виношували хлопчиків, трохи частіше розвивався гестаційний діабет та прееклампсія – стан, коли у жінки сильно зростає артеріальний тиск, з’являються набряки, порушується центральна нервова система та діяльність інших життєво важливих органів.  

Доктор Вербург каже, що наразі достеменно незрозуміло, чому так відбувається, але скоріш за все, тут діють генетичні фактори. Підтверджує результати дослідження і доктор Кверуба Сантана-Рівас, неонантолог з Ніклауського дитячого шпитаю в Маямі, яка не брала участі в дослідженні. Науковиця каже, що спостерігає таку тенденцію  у власній практиці. «Немовлята чоловічої статі, особливо недоношені,  частіше опиняються в групі ризику виникнення ускладнень одразу після народження», –  каже лікар.    
 
Результати спостережень перегукуються з попередніми дослідженнями, які  пов’язують таку закономірність з роллю плаценти в розвитку плоду.

Плацента, орган який живить плід в утробі матері, у хлопчиків і дівчаток відрізняється. За словами Клер Робертс, співавтора нового дослідження, саме від плаценти залежить, успішно протікатиме вагітність, чи ні. Плацента є органом, який фактично належить дитині, тобто вона генетично ідентична плоду.    

В попередньому дослідженні, команда Робертс виявила відмінності в 142 генах плаценти хлопчиків і дівчаток. Науковці стверджують, що відхилення в розвитку і функціонуванні плаценти пов’язані з ускладненнями під час вагітності.
 
Для нового дослідження Вербург, Робертс та їхні колеги аналізували гестаційний та післяпологовий періоди близько 574 тис. австралійських мам та їхніх малюків  з 1981 по 2011 рік. Ризик передчасного народження між 20-м та 24-м тижнем вагітності серед хлопчиків був на 27% вищий, ніж серед дівчаток;  між 30-м і 33-м – на 24%; 34-36-й тиждень – на 17%.  Повний гестаційний період складає від 39-ти 41-го тижня.
 
Крім того, гестаційний цукровий діабт на 4 % ймовірніше розвивався у матерів, які очікували хлопчиків, а ймовірність розвитку прееклампсії  була на 7,5 % вища порівняно з матерями, які виношували дівчаток.
 
Проте ризик виникнення прееклампсії на ранніх строках вагітності був на 22% вищий серед мам, які чекали дівчаток. Це, у свою чергу, спричиняло передчасні пологи.
 
Отже, дослідження показує зв’язок між статтю дитини та ускладненнями під час вагітності, а не причинно-наслідкову залежність. Вчені  не мали на меті посіяти паніку серед майбутніх мам, які виношують хлопчиків. Натомість лікарі радять вагітним жінкам просто добре харчуватись і намагатися тримати себе у формі, не вживати алкоголю та не курити.

Не виключено, що в майбутньому будуть  розроблятися спеціальні диференційовані пренатальні програми, залежно від того, кого чекає мама: дівчинку чи хлопчика.


За матеріалами Medicinenet




Автор: Анастасія Кугук
© Медицинский портал Здоров-Инфо
При использовании материалов статьи активная гиперссылка на zdorov-info.com.ua обязательна.


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED