
Правильне харчування – це лікувально-профілактичний вплив на організм, який знижує ризик розвитку будь-якої хвороби і запобігає передчасному старінню.
-
Пийте не менше 2,5 л води за добу. Корисно пити чорний і зелений чай. Краще пити чай з медом або сухофруктами. Він знижує тиск, укріплює стінки судин, має сильну антибактеріальну дію.
-
Їжте більше свіжих овочів і фруктів. Вони містять необхідні організму вітаміни, мінеральні солі, органічні кислоти та клітковину. Покращують травлення, нормалізують обмін речовин і кислотно-лужну рівновагу організму.
-
Частіше вживайте продукти, які є джерелами складних вуглеводів і містять рослинні білки, вітаміни, мікроелементи, клітковину – хліб грубого помолу, висівковий хліб, каша з вівсяної і гречаної крупи, різноманітні сирі овочі, ягоди і фрукти, горіхи, нешліфовані крупи (рис нешліфований є рекордсменом за вмістом вітамінів і мінеральних речовин).
-
Обмежіть вжиток повареної солі та солоностей (оселедець, солоні огірки), зловживання якими сприяє підвищенню артеріального тиску, затримці рідини в організмі, утрудненню роботи серця.
-
Надавайте перевагу тушкованим та вареним стравам, вегетаріанським супам. Скоротіть споживання смажених та надміру жирних, гострих страв, маринадів, соусів, оскільки вони приводять до перевантаження травних залоз.
-
Важливу роль відіграють зовнішній вигляд страв, запах та смак, оскільки сприяє активнішому виділенню травних соків, а, позаяк, і кращому травленню та засвоєнню їжі. Ваші смакові та нюхові рецептори змінюються з віком, тому радимо використовувати трави та спеції для приготовлених страв.
-
У міру старіння у кишках починає переважати гнилісна мікрофлора, яка є шкідливою для організму. Щоб нормалізувати мікрофлору кишок – пийте кисломолочні продукти.
-
Засвоюваність їжі залежить від ступеня її подріблення та оброблення слиною. Ретельно пережовуйте їжу засвоюється краще, ніж з’їджена поспіхом. Рекомендується робити більше 20 жувальних рухів, перш ніж, їжа, взята в рот, буде проковтнута.
Джерело:
phc.org.ua
