Як правильно харчуватись спортсменам?

Науковець зауважив, що бути атлетом – це спосіб життя, який передбачає роботу над собою протягом 24 годин на добу. Багато в чому результати залежать від можливостей забезпечення організму необхідними поживними речовинами в потрібний момент.
Раціон харчування спортсмена залежить від:
- виду спорту;
- періоду тренувального циклу;
- спрямованості тренувальних навантажень;
- режиму, об’єму та інтенсивності тренувальних навантажень;
- умов змагань;
- рівня спортивної майстерності;
- кліматичних умов;
- індивідуальних особливостей спортсмена.
Збалансованість поживних речовин в раціоні спортсмена
Співвідношення Б:Ж:В в раціоні спортсмена залежить від специфіки дисципліни, об’єму та інтенсивності фізичного навантаження і може складати:- білки: 10-20%;
- жири: 20-30%;
- вуглеводи: 40-70%.
Спортсмени можуть вживати так звані модифікатори харчування, замінники їжі. Це спеціалізовані продукти спортивного харчування з наперед заданими властивостями. Вони відрізняються різною калорійністю, наявністю в складі білка, що добре засвоюється, вуглеводів, рослинних волокон, жирів, збалансованого вітамінно-мінерального комплексу. Вживаються в формі коктейлей, напоїв, десертів, супів, спортивних батончиків.
Перед прийманням жироспалювачів потрібно обов’язково перевірити його безпеку двома критеріями: складом та якістю. Такі засоби мають ряд протипоказань:
- артеріальна гіпертензія;
- ішемічна хвороба серця;
- аритмії та інші захворювання серця;
- тиреотоксикоз;
- деякі хвороби ШКТ;
- ниркова недостатність;
- печінкова недостатність.
- тахікардія;
- підвищений артеріальний тиск;
- роздратованість та збудженість;
- тремтіння;
- безсоння;
- нудота;
- печія;
- порушення травлення.
Автор: Інна Зарицька
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове