Як вберегтись від ламкості кісток?
Кальцій і вітамін D в профілактиці і лікуванні захворювань кістяно-м’язової системи – тема доповіді на XI Науково-практичній конференції «Сучасні аспекти раціонального харчування». Доповідь представила Наталія Григор’єва з інституту геронтології Д. Ф. Чеботарьова м. Києва.
Зокрема, спікер розповіла про причини, котрі впливають на всмоктування кальцію в ШКТ. Це такі аспекти:
Для засвоєння кальцію потрібен вітамін Д. Його організм синтезує з сонячного світла, але в деяких продуктах він також є. Цікаво те, що це не ті продукти, в яких є кальцій. Вітамін Д знаходиться в таких харчових продуктах: шпроти, ікра, вівсяні висівки, кукурудзяні пластівці, консервовані сардини, яйця, маргарин.
Кальцієвий дефіцит може бути спричинений:
Автор: Інна Зарицька
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Зокрема, спікер розповіла про причини, котрі впливають на всмоктування кальцію в ШКТ. Це такі аспекти:
- функціональний стан органів шлунково-кишкового тракту;
- характер з’єднань кальцію в харчовому раціоні та їх кількість;
- забезпеченість вітаміном Д;
- співвідношення кальцію та інших мінеральних елементів;
- рівень вживання білків та фосфору;
- захворювання шлунково-кишкового тракту (виразки, жовчнокам’яна хвороба, хронічні гепатити та ін.
- щавлева кислота (щавель);
- фітати (горіхи, злаки);
- оксалати (шпинат, аґрус, смородина, грецькі горіхи, ревінь).
- 1 чашці молока;
- 8 чашках шпинату;
- 5 чашках червоних бобів;
- 2 чашках броколі.
Для засвоєння кальцію потрібен вітамін Д. Його організм синтезує з сонячного світла, але в деяких продуктах він також є. Цікаво те, що це не ті продукти, в яких є кальцій. Вітамін Д знаходиться в таких харчових продуктах: шпроти, ікра, вівсяні висівки, кукурудзяні пластівці, консервовані сардини, яйця, маргарин.
Кальцієвий дефіцит може бути спричинений:
- заміною молока безалкогольними напоями;
- харчування не дома;
- вплив батьків та вихователів;
- знання проблеми та відношення до неї;
- вага та вживання жирів;
- смакові вподобання;
- дефіцит ферментів (лактази).
Автор: Інна Зарицька
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
Новые статьи:
Также интересно посмотреть:
- Самые полезные для здоровья соки: что говорят диетологи
- Депрессии и стрессы из-за отношений: как распознать опекающего манипулятора
- Щитовидная железа «зовет» на помощь: как заподозрить гормональный сбой
- Чем полезна руккола: зелень для красоты и здоровья
- Заняться физкультурой никогда не поздно: выводы медиков