Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

ВООЗ: дитяче ожиріння – глобальна проблема сучасності

ВООЗ: дитяче ожиріння – глобальна проблема сучасностіЗа останні 40 років кількість дітей з ожирінням збільшилася у 10 разів! Таку шокуючу статистику надає Всесвітня організація охорони здоров’я. Фахівці вивчили дані щодо дітей та молоді віком від 5-ти до 19-ти років та виявили: з 1975 по 2016 рік кількість тих, хто страждає на ожиріння в такому віці зросла з 11 до 124 мільйонів, тобто більше, ніж вдесятеро. Крім того, 213 мільйонів дітей у 2016 році мали зайву вагу, але ще не страждали на ожиріння.

Тенденції дитячої ваги кардинально змінилися: якщо раніше тривогу викликала аномально низька маса тіла серед дітей та підлітків, то зараз лікарів турбує саме поява у них суттєвої зайвої ваги. У ВООЗ попереджають: якщо сучасна тенденція збережеться, то до 2022 року кількість дітей та молоді з ожирінням буде вищою за число їхніх однолітків, які мають нормальну чи недостатню вагу.

Чому ж діти катастрофічно набирають зайву вагу? Цьому явищу є декілька пояснень: значно зріст ріст вживання висококалорійної їжі, особливо в західних країнах; суттєво знизилася фізична активність підростаючого покоління; все більше дітей віддає перевагу пасивному дозвіллю біля екранів телевізорів, комп’ютерів, гаджетів. Особливо сучасна молодь любить швидкі вуглеводи, мова йде про фаст-фуд.

Ожиріння – це не лише негарно з естетичної точки зору. Воно дуже негативно впливає на здоров’я людини та має величезні наслідки. Саме через нього можуть розвиватися серцево-судинні, онкологічні хвороби, людина може страждати від захворювань печінки, шлунку тощо. Зайва вага негативно впливає на стан опорно-рухового апарату, хребту. Крім того, вона сприяє розвитку психологічних комплексів, заважає активній реалізації людини в суспільстві.
Також слід відзначити, що проблема дитячого ожиріння стосується в основному забезпечених країн світу, де люди не відчувають браку їжі та не вміють контролювати своє споживання та споживання своїх дітей.

Отже, ВООЗ рекомендує урядам вживати наступних кроків для профілактики та боротьби з дитячим ожирінням:
  1. Зменшити виробництво та продаж дешевих калорійних продуктів глибокої переробки з низьким вмістом корисних речовин.
  2. Сприяти популяризації фізичної культури та спорту, рухливого дозвілля.
  3. Інформувати батьків про шкідливий вплив на дітей малорухливого дозвілля та тривалого перебування перед екранами телевізорів, комп’ютерів, смартфонів, планшетів.
У світі немає гармонії: поки в одних країнах діти помирають від голоду, в інших страждають від ожиріння. Щоб не розплачуватися за своє благополуччя, слід відповідально ставитися до свого способу життя та контролювати розвиток своїх дітей.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED