Корисні для здоров’я властивості гарбуза: дієтологи рекомендують
Кінець літа – початок осені – це час збору гарбузів, тож недивно, що саме в цей період страви з них починають з’являтися на наших столах. Лікарі стверджують, що гарбуз – це неймовірно корисний для здоров’я овоч, який можна їсти у сирому вигляді, готувати з нього каші, оладки, запіканки, супи, тушити разом з картоплею, використовувати у якості начинки для пиріжків, робити з нього повидло, варення тощо. Корисним є гарбузове насіння та гарбузовий сік. Тож підключаємо фантазію та готуємо смачний і поживний осінній овоч.
Чому гарбуз є таким корисним?
Отже, наступні факти про гарбуз вказують на його корисні для людського організму властивості:
- Гарбуз містить вітаміни А, В, С, Е, К, Т. Вони покращують метаболізм, сприяють нормальному згортанню крові, засвоєнню важкої їжі. Вживання гарбуза – це профілактика ожиріння.
- У гарбузі міститься більше заліза, ніж навіть у яблуках. Тому якщо його їсти, про анемію можна не турбуватися.
- З цього овочу готують легкі, корисні дієтичні страви. Тож гарбуз сприяє схудненню.
- Гарбуз знижує ризик виникнення патологічних змін у клітинах, тобто є природним захисником від раку.
- Цей овоч уповільнює процеси старіння в організмі.
- Завдяки високому вмісту калію гарбуз є корисним для роботи серця, зміцнення судин, він позбавляє людину від набряків.
- Гарбуз – джерело клітковини, його вживання сприяє налагодженню роботи органів шлунково-кишкового тракту. Також відомо, що гарбуз покращує перистальтику кишечника, є корисним при закрепах.
- Даний овоч має м’яку жовчогінну дію, тому є корисним при холециститі, виразці шлунку та дванадцятипалої кишки, хворобах печінки.
- Гарбуз – це природний протиблювотний засіб, тому він є корисним для вагітних під час раннього токсикозу.
- Цей овоч сприяє виведенню токсинів та зайвого холестерину з організму.
- Гарбуз містить багато каротину, що робить його корисним для здоров’я очей та гостроти зору.
- Гарбузовий сік рекомендований чоловікам, у яких є проблеми з потенцією. Крім того, він покращує сон.
- Гарбузове насіння є відомим природним засобом від глистів.
- Цей овоч використовують у косметології для збереження молодості й краси шкіри. Він є основою багатьох косметологічних засобів.
Отже, гарбуз – це один з найбільш яскравих, смачних та корисних природних дарунків осені. Він непогано зберігається, тож страви з ним можна готувати аж до весни.
Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове