Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

ТОП-5 продуктів, які можуть зашкодити здоров’ю зубів

ТОП-5 продуктів, які можуть зашкодити здоров’ю зубівЗуби досить чутливо реагують на те, що ми їмо та п’ємо. Тож для збереження красивої та здорової посмішки слід відповідально ставитися до свого денного раціону, ретельно підбираючи страви та напої.

Отже, існують продукти, вживати які рекомендовано обережно задля збереження здоров’я зубів. Ось деякі з них:
  1. Горіхи та насіння. Їхні шматочки можуть застрягати між зубами, травмуючи їх та ясна. Також вони стають розсадниками бактерій у роті, які, в свою чергу, руйнують зубну емаль. Мова не йде про цілковиту відмову від горіхів та насіння, в обмеженій кількості вони корисні для організму. Проте споживати ці продукти слід обережно, слідкуючи за гігієною ротової порожнини.
  2. Вино. Вино у великій кількості теж має негативний вплив на зуби. Причина цього – активна кислотність напою та тривалий контакт з зубною емаллю під час його вживання. Адже вино п’ють невеликими ковтками, і воно довго знаходиться у ротовій порожнині, контактуючи з зубами. Емаль руйнує і червоне, і біле вино, а ось погіршує її колір лише червоне.
  3. Різноманітні жувальні цукерки. Такі ласощі, як, наприклад, іриски негативно впливають на стан зубів. Пояснюється це просто: процес їх жування відбувається досить довго, весь цей час на зуби впливає цукор, концентрати, підсилювачі смаку, що входять до складу цукерок. Крім того, подібні солодощі надовго лишаються між зубів, руйнуючи пломби та емаль. Так само, як і залишки горіхів й насіння, вони є прекрасним середовищем для бактерій. Тож, якщо відмовитися від улюблених цукерок не сила, слід ретельно почистити зуби після їх вживання та прополоскати рот.
  4. Солодкі газовані напої. В них є багато цукру, залишаючись на зубах, вони сприяють живленню шкідливих бактерій. Зловживання солодкими газованими напоями – прямий шлях до карієсу, руйнування, почорніння та навіть випадіння зубів. Саме тому їх категорично не рекомендується давати пити дітям, а дорослі повинні тричі подумати перед тим, як їх придбати.
  5. Фреші. У свіжовичавлених соках міститься лимонна кислота, висока концентрація якої призводить до ерозії зубної емалі. Тому бажано пити фреші через трубочку, щоб не шкодити зубам.
Гігієна ротової порожнини – найкраща профілактика проблем із зубами та яснами. Вживаючи ті чи інші продукти, слід подумати, який вплив вони будуть мати на стан зубів, не допускати залишку шматочків їжі у роті. Це запорука гарної, сяючої посмішки.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED