Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Про які проблеми зі здоров’ям можуть свідчити напади печії?

Про які проблеми зі здоров’ям можуть свідчити напали печії?Печія іноді буває майже у кожного, проте якщо її напади мають хронічний характер, слід занепокоїтися. Мова йде про відчуття дискомфорту та печіння за грудиною, яке розповсюджується вгору по ходу стравоходу. Щоб зрозуміти, що може означати печія, варто знати основні причини її виникнення.

Головна причина печії – підвищена кислотність шлунку, іноді – чутливість слизової оболонки стравоходу та шлунку при зниженій кислотності. До факторів, які загострюють прояви печії, належать наступні:
  1. Наявність шкідливих звичок: куріння, зловживання алкоголем.
  2. Неправильне харчування: вживання гострої, жирної їжі, газованих напоїв, великої кількості цитрусових, томатів, солінь, випічки (все це подразнює слизову оболонку шлунку, призводить до підвищення кислотності).
  3. Переїдання: воно провокує розтягування шлунку та надмірне виділення кислоти.
  4. Приймання деяких ліків: аспірину, ібупрофену та інших препаратів, що призводять до посилення продукції кислоти у шлунку.
  5. Зайва вага, вагітність: ці фактори сприяють посиленню внутрішньочеревного тиску, що й провокує печію.
  6. Звичка спати після їжі.
  7. Стреси, неврози.

Про що свідчать регулярні напади печії?

Хронічна печія є симптомом певної хвороби, тож лікувати слід саме причину, а не наслідки. Печія може вказувати на наявність таких хвороб:
  • виразка шлунку та дванадцятипалої кишки;
  • грижа харчового отвору діафрагми;
  • хронічний гастрит;
  • запалення дванадцятипалої кишки;
  • холецистит – запалення жовчного міхура.
Як бачимо, основна маса хвороб, на які вказує печія, пов’язана з функціонуванням шлунково-кишкового тракту, тож перший лікар, до якого варто звернутися за обстеженням, – гастроентеролог. Проте бувають і винятки: наприклад, стенокардія супроводжується  специфічним болем, який хворі часто плутають з печією. Ще одна хвороба, на яку вказує печія – ожиріння. Печія при вагітності – звичне, хоч і неприємне явище, яке відійде у минуле після народження дитини.

Не варто недооцінювати значення такого симптому, як хронічна печія. Якщо її напади повторюються регулярно, варто звернутися до лікаря з метою проведення необхідного обстеження та визначення причини проблеми.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED